УЕФА притеснена: 9 супер клуба са недостижими финансово, убиват конкуренцията

OFFNews 12 януари 2017 в 10:39 2237 0

Елитна група от 9 "супер клуба", включваща 5 от Англия, са толкова могъщи финансово вече, че на практика няма шанс някой да ги стигне, твърди доклад на УЕФА. Това са Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Ливърпул, испанските Реал и Барселона, немският Байерн и френският ПСЖ.

Те са се превърнали в глобални брандове, които осребряват своите огромни фенски бази по начини, които никога не са виждани досега, продължава докладът. Дори в тежки икономически времена тези клубове са  си докарвали над 115 милиона евро годишно само от търговска дейност, най-вече от спонсори върху екипите. В същото време  общият приход на останалите топ 700 клубове в Европа е около 1 милиарда евро. 

Президентът на УЕФА Дарко Чеферин е притеснен от проблемите, които може да докара този дисбаланс. "Като гарант на футбола в Европа не може да пренебрегнем бума на заплатите и концентрацията на спонсори в шепа клубове", пише словенецът.

Естествено, финансовите мускули решават и битката на терена. Примерът с титлата на Лестър е изключение. В Шампионската лига от години победителят е неизменно един от 8-те най-богати клуба. Нарастващото финансово благоденствие на избраните се обяснява със социалните мрежи, които са донесли много по-големи пазарни възможности сравнение с миналото.

"Тези фенски маси растат със страхотни темпове, подхранвани от купуване на големи звезди, задгранични турнета и редовно участие в Шампионската лига", продължава УЕФА.

Все пак Чеферин отбелязва положителната роля на правилото за финансов феърплей. За двете години преди въвеждането му отборите в Европа са отчели обща загуба от близо 600 милиона евро. В последните две години е отбелязана обща печалба от 1,4 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови