Педофилски скандал разтърси футбола на Острова

OFFNEWS 27 ноември 2016 в 10:51 11060 0

Пол Стюърт, Стив Уолтърс, Дейвид Уайт и Анди Уудуърд

Огромен сексскандал разтърси футбола на Острова. Стотици деца са били сексуално насилвани от хора, свързани с играта, твърди бившият английски национал Пол Стюърт, който на 52-годишна възраст реши да разкрие срамната си тайна.

Преди няколко дни той сподели пред "Мирър", че е бил сексуално насилван от треньора си "всеки ден в продължение на четири години". Пол преживял всичко това на възраст между 11 до 15 години.

Бившият футболист направи успешна кариера в Тотнъм, Манчестър Сити и Ливърпул, но се отдаде на пороци като злоупотреба с алкохол и пристрастяване към кокаин.

Стюърт решил да признае всичко, след като прочел историята на Анди Уудуърд, който бил насилван от треньора си в Крю Алекзандра Бари Бенел, който беше осъден на девет години затвор в края на 90-те.


След разкритията на Стюърт в Англия беше отворена специална телефонна линия. Само в първите два часа са се обадили над 50 души, които са признали, че са били насилвани като деца. Освен Уудуърд и Стюърт, още един бивш футболист застана с името си зад признание, че е бил насилван. Това е бившият играч на Манчестър Сити Дейвид Уайт.

Председателят на Футболната асоциация Грег Кларк разговаря вече с Уудуърд по повод обвиненията. След това той призова жертвите да не си мълчат, а да разкрият имената на мъчителите си и извършители на тези ужасни престъпления.

От Манчестър Сити излязоха с официално изявление, че ще започнат разследване на периода пред 80-те години, когато Бенел е бил на работа в клуба.

Пожелал анонимност бивш футболист разказал пред "Гардиън", че е бил жертва на Джордж Ормънд, бивш треньор в ДЮШ на Нюкасъл, който през 2002 година бил вкаран в затвора за насилие над малолетни футболисти. Ормънд лежал 6 години в затвора по обвинение за насилие над момчета и младежи между 13 и 21 годишна възраст в периода 1974 - 1994 година.

В интервюто си пред Би Би Си Пол Стюърт разкрива, че неговият насилник се е познавал с Бенел, както и с други насилници, с които били изградили педофилска мрежа. Той обаче не може да представи доказателства за твърденията си. Самият Стюърт се отскубва от насилника си, след като подписва договор на 15 годишна възраст с Блекпул.

"Беше ми казано, че трябва да правя всички онези неща, ако искам да стана футболист. Той заплашваше да убие родителите и двамата ми братя, ако проговоря", споделя Стюърт, който прогнозира, че този скандал ще надмине всичко, което Великобритания познава.

"Достъпът до децата в средите на спорта е много лесен и е идеална среда за насилници", завършва Стюърт.
Бившият шеф на ФА Марк Палиос заяви, че не е изненадан от разкритията, но увери, че нещата днес вече не стоят по този начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови