Колко малко му трябва на българския футбол

Ивайло Йолчев 28 март 2017 в 15:58 4109 0

Няма как двата гола на Спас Делев срещу Холандия да не засенчат юношеския национален отбор. Но националите до 19 години наистина сътвориха нещо голямо тези дни. Те се класираха на Евро 2017 година след доста тежки битки във Франция. Самият факт, че бяха победени домакините,  говори достатъчно.

Знаем, "петлите"  имат десетки перли във всеки набор благодарение на уникалния избор. Чистокръвни французи, африканци от всички части на Черния континент, пришълци от далечни острови обогатяват селекцията. А повечето момчета изглеждат с физиката на Марсел Десаи още на 17 години.

Тимът, селектиран от Ангел Стойков, е пример, че българският футбол е жив. При това може да бъде успешен с малко пари. Тук заслужава поздрави за Емо Костадинов, че застана зад този треньор и и отбор.

Но и куп други хора са в основата на успеха. Става въпрос за тези по клубовете, които имат търпението и смелостта да налагат млади таланти, вместо да въртят комисиони със съмнителни чужденци.

Чудото "Септември"

Румен Чандъров гледа мач в компанията на Наско Сираков, Даниел Боримиров и Георги Марков - Рендето  

На първо място това е Румен Чандъров, босът на столичния Септември. Столичният клуб има петима играчи в селекцията, постигнала успеха.  Към тях може да добавим и нападателят Георги Русев от Елче, който до скоро играеше за Септември, но беше продаден в испанския тим.

Всъщност, в началото е Левски. Синът на Чандъров - Асен, рита при "сините" преди години. Бизнесменът е запален левскар, притежава солиден хотелиерски бизнес. Отказва обаче да пусне дебелите си връзки, когато Асен се задържа на резервната скамейка.

Просто му писва и основава частната школа ДИТ. Там започва да селектира не само най-добрите деца от София. Чандъров плаща стипендии на таланти от провинцията, осигурява им храна, спане, училище. Един родител не може да иска повече, особено когато родният град на детето не предлага що годе конкурентни условия.

Така в ДИТ пристигат  Петър Генчев, Васил Добрев, Мариян Димитров от Черноморец, които сега са част от националния до 19 години. Друг участник в победната квалификация във Франция - Иван Тилев, е от пазарджишко село. Привлечен е от пловдивския Векта. Петицата от Септември оформя Асен Чандъров.

От основаването на школата досега Румен Чандъров е инвестирал около 4 милиона лева в трите бази в София. Комплексите в Драгалевци, Герман и Красна поляна са на изключително ниво. Супер функционални, но и скромно направени, без мегаломания. Перфектни терени, чисти съблекални, малки трибунки.

За няколко години Чандъров построи толкова за децата, колкото всички останали софийски клубове направиха общо от преминаването на футбола от държани в частни ръце. Забележете, хотелиерският бос нито един път не извика камери, не се снима с попове, не нае дронове да снимат. Не даде интервюта, че е вложил 2 милиона в две треви и пет седалки. Просто защото няма как да лъже себе си. 

Септември печели титли в тази възраст благодарение на националите. Дълго време треньор на набора е Христо Арангелов, който сега пое мъжете на столичния клуб.

Еър Джордън от Овча купел

Калоян Кръстев е страхотен при играта с глава

Налагането на млади скъса нервите на феновете на Славия, но подпомогна много националите за класирането. Близнаците Петко и Андреа Христови получиха шансове в мъжкия футбол и това пролича. Всъщност, здравите момчета са юноши на Левски. Баща им ги води в Славия по същата причини, поради която Чандъров основава ДИТ: децата му не хващат ръка.

От Славия е и голмайсторът ни на френска земя Калоян Кръстев.  Той започва във вече фалиралия ЦСКА, но още като малък се мести на "Овча купел". Головете му с глава не са случайни. Кръстев има феноменален отскок - около 1,20 метра, което е трудно постижимо за най-добрите баскетболисти. Не е чудно, че българинът буквално прескачаше френските защитници, които до един са канари.

Големият губещ ли е Левски?

Левски можеше да заеме над 75% от състава на този отбор, ако братята Христови и Чандъров не бяха избягали. Подобен е случаят и със Стивън Славков, който сега рита във Верея. Той напуска школата на Герена, мести се в Локо Пловдив. В интерес на истината и там вдига скандали, за да се озове в Стара Загора. Баща му е едър бизнесмен и Стивън не страда от липса на самочувствие.

Но и без това "сините" са добре представени. В отбора са Ивайло Найденов, момче софиянче.  Също и Станислав Иванов, пристигнал без пари от Габрово, който се прочу с гола в бенефиса с Лацио. От Левски, макар и преотстъпен в Спартак Плевен, е Георги Янев. Последният е забелязан от Георги Цветков, докато рита в училищния двор.  

Цупето носи салати, но се спира, впечатлен от техниката на малкия. Кани го в Левски и Янев приема, въпреки че семейството му са бесни цесекари.

Гриша Ганчев остава фактор

Школата на Литекс е фактор в националните отбори от години. Така е и при героите на Ангел Стойков. Вратарят Петър Петров, полевите играчи Ангел Лясков и Тонислав Йорданов са част от селекцията, като само стражът не е титуляр. Разбира се, и тримата са вече преместени в новия проект на Гриша Ганчев - ЦСКА-София. 

Иначе Петров е родом от Монтана, в града са много горди с него. Йорданов от малък къса мрежите в Севлиево и го преследват всички футболни сили в България. Печели Литекс. Ангел Лясков си е родом от Ловеч.

Новата сила Лудогорец

Мнозина се смееха на Лудогорец, че ще изкара свой юноша след 100 години, но в Разград работят сериозно по школата. Първите резултати са налице. Титулярен вратар на националите до 19 години е Даниел Наумов от шампионите. Навремето ЦСКА го взе със скандал и без пари от Гоце Делчев. После Дани избяга със скандал и без пари в Разград.

Ивайло Климентов и Светослав Ковачев също имат интересни съдби. Иво започва да тренира футбол в Испания, където техните са на гурбет. Семейството обаче се връща в родния му разградски край. Така талантът веднага е приет в академията на Лудогорец. Ковачев пък е плевенчанин. Много добър футболист, няма как да бъде изпуснат от Литекс. Но Ковачев бързо се преориентира към Разград.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови