Футбол лийкс: Роналдо може би е укрил 150 млн. евро данъци

В схемата са замесени суперагентът Жорже Мендеш, Месут Йозил и Жозе Моуриньо

OFFNEWS 03 декември 2016 в 00:40 13765 1

Кристиано Роналдо и неговите адвокати няма да са в добро настроение преди съботното „Ел Класико” с Барселона, защото най-голямото изтичане на документи във футболния свят може би ще покаже как той е укрил данъци за над 150 млн евро.

В публикация на германското списание Spiegel се казва, че допреди 2 години той е ползвал офшорна фирма, регистрирана в Карибите, за да крие приходите си от рекламни договори с цел избягване на данъци.

Футбол лийкс е най-голямото разследване на документи свързани със спорта, по което в продължение на половин година работят 60 разследващи журналисти от цял свят.
Малко преди да изтекат данъчните привилегии на Роналдо в края на 2014 г., той продава своите рекламни права до 2020 г. на две офшорки на Британските Вирджински острови, а сумата от 75 млн. евро отива в частна швейцарска банка. Цялата финансова операция се осъществява данъчно в 2014 г. - последната година, в която Роналдно може да ползва привилегиите.


Роналдо и агентът му Мендеш сигурно няма да харесат новата корица на "Шпигел"

Адвокатската кантора, защитаваща интересите на Роналдо отговаря, че срещу него, както и срещу други футболисти, в Испания тече данъчно разследване. От компанията на агента му Жорже Мендеш също излизат с коментар, в който се казва, че Роналдо винаги е изпълнявал задълженията си към испанската данъчна система.

Според информациите, футболистът е използвал ирландската компания MIM Limited, за да прокара по-голямата част от приходите си и да заобиколи испанските закони. Данъчната ставка в Ирландия е 12,5%, в сравнение с 43,5% в Испания. Властите не толерират подобно заобикаляне на законите, укриването на пари от данъци и плащането им извън страната на престой на задълженото лице.

През компанията MIM минавали някои от най-солидните договори на Роналдо като тези с Nike, Unilever, Kentucky Fried Chicken, Konami (Pro Evolution Soccer), Toyota Thailand, Banco Espirito Santo, Jacob & Co. и Mobily. Само за договора с Mobily Роналдо може би е ощетил испанската хазна с 1,1 милиона евро. Въпреки, че името на Роналдо не фигурира никъде, компанията MIM държи като запазени марки названията Cristiano Ronaldo и Cristiano Ronaldo Legacy. От MIM също отрекоха футболната звезда да ги е използвала за заобикаляне на закона.

Документите от Football Leaks възлизат на 1,9 терабайта информация. В тях се намират 18,6 млн. документи, между които оригинални договори на играчи, заедно с тайни анекси, мейли и екселски таблици.

В продължение на 6 месеца 60 журналисти от 12 страни, участващи в Европейската мрежа за разследваща журналистика, работят по документите от този най-голям в историята на спорта теч на информация.

Очаква се публикуването на информация за укриване на данъци от звездата на Арсенал и Германия Месут Йозил (за около 2 млн. евро), от суперагента Мендеш и друг от знаменитите му клиенти – мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо (за около 12 млн. евро).

50-годишният бивш собственик на нощен клуб в малък град на португалско-испанската граница Жорже Мендеш е най-влиятелният агент в съвременния футбол. Той доминира на португалския пазар повече от 10 години и постепенно започва да посредничи по трансферите на повечето световни звезди. Мендеш от години е мениджър на повечето играчи на Португалия, които спечелиха Евро 2016, разбира се, начело с капитана Роналдо.

10-те трансферни удара на Жорже Мендеш

1. Кристиано Роналдо – от Манчестър Ю в Реал Мадрид за 80 млн. паунда

2. Хамес Родригес – от Монако в Реал Мадрид за 71 млн. паунда

3. Анхел ди Мария от Реал Мадрид в Манчестър Ю за 59,7 млн. паунда

4. Радамел Фалкао от Атлетико Мадрид в Монако за 52,8 млн. паунда

5. Хамес Родригес от  Порто в Монако за 38,5 млн. паунда

6. Серхио Агуеро от Атлетико Мадрид в Манчестър Сити за 38 млн. паунда

7. Диего Коща от Атлетико Мадрид в Челси за 32 млн. паунда

8. Еляким Мангала - от Порто в Манчестър Сити за 32 млн. паунда

9. Радамел Фалкао – от Порто в Атлетико Мадрид за 32 млн. паунда

10. Андерсон – от  Порто в Манчестър Ю за 27 млн. паунда

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews