Данъчните в Испания само ще глобят Роналдо

OFFNEWS 05 декември 2016 в 18:03 2756 0

Испанските власти няма да повдигнат обвинения на Кристиано Роналдо във връзка с това, че играчът на Реал Мадрид е използвал офшорни компании, за да не плаща пълния размер на данъците си.

Министерството на финансите на испяния заяви, че ще направи разследване по отношение на 31-годишната португалска звезда, но само ако определи подобни действия за целесъобразни. Преди всичко се подчертава, че на Роналдо няма да се повдигне обвинение във финансови машинации, но играчът ще бъде глобен да плати сериозна сума, пише мадридският вестник As.

Преди няколко дни германското списание Spiegel публикува документи от разследване на десетки журналисти от цял свят, наречено Футбол лийкс, от които става ясно, че много зввезди на съвременния футбол са заобикаляли данъчните си задължения, използвайки услугите на офшорни компании.

След това адвокатите на Роналдо и неговия агент Жорже Мендеш, които са във фокуса на тези документи заради внушителните суми, които са си спестили по този начин, категорично публикуваха документ на испанските данъчни власти, в който се казва, че те нямат претенции към играча.

Освен един от най-големите играчи на нашето съвремеие, Кристиано Роналдо е маркетингов феномен, една от двете най-разпознаваеми спортни личности във всички краища на света. Той има 117 млн. последователи във facebook и всеки негов рекламен договор се оценява на десетки милиони евро. Така въпросът къде и как трябва да се плащат данъците върху тях придобива изключителна острота, защото средната данъчна ставка за такива доходи в Испания е над 40 %, а в света има множество кътчета, които неслучайно са известни като данъчен рай. Именно в такива зони са регистрирани и фирмите, които държат рекламните права на играча, за да се заобиколи данъчното законодателство на Испания - страната, в която Роналдо живее и работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови