Ципрас настоя за квоти за бежанците, Брюксел обеща по-бързо депортиране

OFFNews 21 октомври 2016 в 15:32 2600 1

За квоти за бежанците настоя гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на срещата на европейските лидери в Брюксел, съобщи БНР. 

Причина за искането му е нарастващото напрежение на гръцките острови и в бежанските лагери, където мигрантите протестират ежедневно. 

Бежанците не искат да остават в Гърция, а искат да бъдат разселени в други държави. В Гърция няма и условия за настаняването на всички. Досега само 5200 бежанци са били разселени от Гърция в други страни, а 60 000 души все още чакат. 

Ципрас подчерта нуждата от единна позиция на европейските страни по проблема и заяви, че Атина не може сама да се справи с кризата, като тя застрашава общото бъдеще на Европа. 

Гръцкият премиер коментира, че трябва да се промени и системата за даване на бежански статут, като тежестта не трябва да пада върху външната европейска граница. 

В същото време стана ясно, че Ципрас ще направи промени в правителството, като се предвижда създаването на Министерство на миграцията. 

По време на срещана на върха в Брюксел европейските лидери обещаха по-бързо да депортират мигрантите и да затегнат граничния контрол, за да не могат в ЕС да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище.

Те се обявиха и за увеличаване на връщаните в страните им мигранти, особено тези от Африка, както и ускоряване на връщането на мигранти от гръцките острови в Турция.

До края на годината трябва да бъде завършена новата система за проверка на външните граници на ЕС, която ще изисква всички пътуващи, в това число и граждани на ЕС, да бъдат внимателно проверявани при влизане и излизане от Съюза.

Лидерите на ЕС договориха повече усилия за ограничаване на нелегалната имиграция от африканските страни.

Срещу финансова подкрепа ЕС ще изисква от африканските си партньори да упражняват по-строг граничен контрол и да приемат обратно нелегалните мигранти.

Беше обсъден вариант постепенно премахване на временния граничен контрол по вътрешните граници, въведен заради бежанската криза от редица членки на ЕС. В крайна сметка обаче беше приет вариант, според който премахването на граничния контрол в Шенген ще зависи от конкретните условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови