Станишев: Не пипайте Шенген

OFFNews 02 февруари 2016 в 16:06 4388 3

Сергей Станишев.

Призивите шенгенските граници да бъдат затворени за 2 години показва, че ЕС, воден от десните и подвеждан от крайно десните, се намира в абсолютна безпътица. Всички разбираме, че това би било огромен удар върху идеята за Обединена Европа – не само заради неизбежните икономически щети, а защото свободното движение е най-яркият символ на всички постижения на ЕС.

Това заявява президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмено изказване по повод дебата на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, посветен на миграцията и бъдещето на Шенген.

В тези дни на изпитание някои в Европа смятат, че ще намерят спасение, като се затворят вкъщи, залостят вратата и просто чакат бурята да отмине. Това е мантрата на популистите, използващи страховете на хората. За съжаление, в много страни гражданите се поддават на обещанията за лесни решения. Под претекст, че отговарят на очакванията им, популистите всъщност се стараят просто да си осигурят гласове за следващите избори, а междувременно саботират всички опити за намиране на общи решения, казва Станишев.

Това обаче е опасна илюзия – нито една държава, било то и най-голямата, не може да се справи сама с проблеми като бежанската вълна и заплахата от тероризъм. Няма стена в историята, която да не се е пропукала, няма ограда, която да не е преодоляна, когато хората бягат от война и насилие, за да спасят живота си, посочва лидерът на ПЕС.

"Нашият отговор е повече, а не по-малко Европа – там, където е необходимо. Ние, европейските социалисти, вярваме, че вместо да изграждаме наново стари стени, имаме нужда от ефективно работещи външни граници. Имаме нужда от повече Европа в сферата на сигурността, обмяната на информация, борбата с тероризма. Имаме нужда от по-силен ангажимент на ЕС, включително финансов, за да подпомогнем агенциите на ООН, ангажирани с тези проблеми, както и страните, които приютяват най-много бежанци, близо до конфликтите. Имаме нужда от повече Европа във външната политика и политиката на сигурност. Европа трябва да изнася сигурност, за да не внася несигурност", категоричен е Станишев.

"Този дебат е добър повод да припомня, че въпреки че са изпълнили всички критерии за членство, България и Румъния до ден днешен остават извън Шенгенското пространство. Това не е справедливо и не отговаря на европейските принципи. Влизането на двете страни в Шенген би допринесло много за сигурността и би укрепило външните граници на Съюза", заявява българският евродепутат.

В реакция на спекулациите за евентуалното изключване на Гърция от Шенгенското пространство председателят на ПЕС заяви:

"Над 850 000 бежанци пресякоха морето, за да достигнат Гърция през последната година, акостирайки на малките гръцки острови. Задачата за управлението и обработването на броя пристигащи хора е изключително тежка. От никоя държава не може да се очаква сама да се справи с тези цифри и със сигурност не може да бъде накарана да връща незаконно бежанците. Приветствам усилията на местното население, на гражданско общество, както и усилията на бреговата охрана в Гърция. Те са спасили хиляди човешки животи и техните усилия трябва да бъдат признати."

В същото време е ясно, че гръцкото правителство не е изпълнило всички свои задължения. Няма съмнение, че Гърция трябва да се съобрази с нейните отговорности към Шенген. Точно както няма никакво съмнение, че другите страни-членки трябва да изпълнят задълженията си и да приемат бежанците. По същия начин, всички страни по споразумението с Турция трябва да го приложат незабавно. Закъсненията са недопустими докато сме изправени пред такава драматична ситуация, коментира Станишев.

Идеята, че решението на тази криза е да се изключи държава от Шенген и да се направи опит да се натикат бежанците в един ъгъл на Европа е не само неморално, но и антиевропейско. Солидарността не е a-la-carte меню, от което можем да си избираме. Единственото справедливо решение е всички да си сътрудничат и координират общ европейски отговор. Това означава координиране по отношение на граничния контрол, справедливо споделяне на тежестта, сътрудничество с държави извън Европа, както и усилия за постигане на стабилност в Близкия изток, каза още председателят на ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!