Юнкер: Ние не сме Европейски съединени щати, държавите в ЕС са суверенни

Председателят на ЕК поиска още 200 души от Фронтекс на българската граница

OFFNews 14 септември 2016 в 11:42 6560 6

Ние не сме Съединени европейски щати.  Европа е многопластова и се състои от суверенни държави. Европейската интеграция не може да бъде в ущърб на нациите, не бива да обезцветява държавите.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ежегодната си реч пред Европейския парламент за състоянието на Съюза.

Речта на Юнкер беше в подкрепа на настроенията срещу засилена интеграция в Европейския съюз след Брекзит. "Ние желаем не повече Европа, а по-добра Европа", каза Юнкер.

Той подчерта, че Европа не трябва да се превръща в единна държава и призова ЕС да не се сравнява със САЩ, а речта му - с тази на американския президент пред Конгреса. 

„Ние сме много по-различни, много по-силни”, категоричен е Юнкер. 

Председателят на ЕК посочи, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза и трябва да остане сплотен. 

В своята реч, която беше прекъсвана често от бурните аплодисменти на евродепутатите, Юнкер каза още, че популизмът не решава, а създава проблеми, срещу което трябва да се борим.

Ние не сме нихилисти, разрушители, а строители, които желаят нещо повече от по-добра от Европа, изтъкна той, като допълни, че Европа не може да се превърне в безцветна смесица, но не може и просто да се насочи към национален индивидуализъм.

Партньорите на ЕС се чудят дали Брекзит не е началото на разпада на ЕС. Уважаваме и дълбоко съжаляваме за Великобритания, но ЕС не е застрашен от това. Брюксел ще бъде много радостен, ако Обединеното кралство задвижи процедурата за излизане от съюза час по-скоро, тъй като носи несигурност на Общността, уточни Жан-Клод Юнкер.

Той намекна, че Великобритания ще участва във вътрешния пазар на ЕС, само ако уважава социалните права.

По повод търговските споразумения с други държави Юнкер посочи, че търговската сделка с Канада е най-добрата в историята.

ЕС е сключил търговски споразумения с над 40 държави по света. Търговията означава повече работни места. Настоявам да сключим търговското споразумение с Канада, то е най-прогресивното споразумение, което някога сме сключвали, каза председателят на ЕК. 

ЕК ще продължи борбата срещу картелите и монополите, а мултинационалните компании да плащат данъци там, където генерират печалба. Брюксел ще защитава стоманодобивната индустрия от дъмпинговите мерки на други пазари, както и селското стопанство, каза той.

В речта си Юнкер засегна и проблемът с бежанците. Той предложи създаването на Европейски корпус на солидарността, в който да участват младежи от ЕС, които на доброволни начала да помагат при решаването на бежанската криза или при бедствия като земетресението в Италия. Юнкер си пожела поне 100 хил. младежи да участват в корпуса до 2020 година.

Започваме да виждаме солидарност в бежанската криза. Но това трябва да бъде доброволно. Трябва да идва от сърцето, не може да бъде налагано, обяви, Юнкер и призова Гърция да предприеме незабавни действия за защита на непридружените деца. 

Юнкер поиска и до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс и 50 допълнителни превозни средства.

От 2004 г. на територията ни са извършени над 30 терористични нападения, 14 - само за миналата година.
Трябва да покажем на терористите с колективната си реакция, че нямат шанс, ако посягат на нашите ценности. Но нашата търпимост не може да е за сметка на сигурността. Трябва да знаем кои лица пресичат границите ни, каза още той.

Сред другите проблеми, които засегна в речта си Юнкер, беше и безработицата. 

Безработицата е твърде висока, но заетостта продължава да расте. Европа не е достатъчно социална. Дългът е твърде висок, но отчитаме спад на дефицита. Ние трябва да покажем интелигентна стабилност, посочи той.

Ние трябва да инвестираме в нашите млади хора. Не мога и няма да приема, че Европа е континент на младежката безработица. Не мога и няма да приема, че поколението ще бъде по-бедно от родителите им. Това е основна задача на националните правителства

По отношение на „Брекзит” шефът на ЕК изтъкна, че партньорите и държавите по света се чудят дали това не е начало на разпада на ЕС.

Европа означава мир – най-дългият мирен период в историята на света започна с формирането на ЕО. По света има повече от 40 конфликта, 200 хиляди души загиват годишно. Понякога се караме, но не водим битки, опитваме се да разрешим своите конфликти. Нашите ценности свободата, демокрацията и върховенството на закона са фундамента на този мир, подчерта Юнкер.

По повод на работата на ЕК през следващата година Юнкер се обяви за дигитална Европа. 

По думите му Комисията предлага реформа на телекомуникационния пазар, която ще позволи свързаност на инвестициите, и ако хората инвестират в това, през следващото десетилетие ще бъдат открити милиони работни места.

„Трябва да бъдем свързани, нашите икономики се нуждаят, хората се нуждаят”, каза той.

Юнкер заяви, че до 2025 г. трябва да има 5G, което ще позволи откриване на допълнителни 2 милиона работни места, а до 2020 г. трябва да има свободен WiFi в основните градове и столици в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

5

Стринка Минка

14.09 2016 в 14:58

Суверенни, суверенни.. колко да са суверенни?
До ниво европейски чиновник. Там сувереността умира.

12034

1

Bogoljub Gagic

14.09 2016 в 12:27

"В речта си Юнкер засегна и проблемът с бежанците. Той предложи създаването на Европейски корпус на солидарността, в който да участват младежи от ЕС, които на доброволни начала да помагат при решаването на бежанската криза"
Динко ат Ямбол - първа писта за този корпус, направо да го оглавява! :)