ЕСПЧ спрял събарянето на постройките в "Максуда"

OFFNews 21 август 2015 в 10:41 2670 9

Снимка БГНЕС

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда", пише БНР.

Това е станало буквално в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности"

От организацията "Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда". Това е направено на 19-и август, обяви адвокат Михайлова.

Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен, обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото до ЕСПЧ има обратен отговор:

Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители.

Според кмета на Варна Иван Портних бутането на незаконните постройки ще продължи след няколко дни. Той е на мнение, че незаконните постройки в ромския кварта са опасни за живота и здравето на техните обитатели. По думите му при всеки пороен дъжд има опасност, защото къщите са в близост до дере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!