ЕС ще спира бежанци и терористи да влизат в Шенген с електронни визи

OFFNews 16 ноември 2016 в 13:27 2954 1

Снимка Reuters

Европейският съюз планира да въведе система с електронни визи за пътуващите в Шенген, които не са граждани на ЕС. 

Новата система ще задължи гражданите на държави, сключили споразумение с ЕС за безвизов режим, да уведомяват за пътуването си, съобщи германският вестник "Велт". 

Предложението е изготвено от еврокомисаря за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

С помощта на система за регистрация и отчет ЕС ще може да следи пресичането на границите от граждани на трети страни, които не се нуждаят от визи.

Системата ще позволи да се определи присъствието на територията на ЕС на хора, които представляват опасност - от гледна точка на нелегална миграция, сигурност или опазване на общественото здраве, става ясно от документа. 

Разрешителното за пътуване в Шенген ще струва 5 евро и ще се издава на лица над 18 години, като ще е валидно в рамките на 5 години. Разрешението ще се издава от миграционните власти на отделните страни. 

Очаква се получаването на разрешителното да отнема около 10 минути, като за издаването му ще бъдат задавани и въпроси за здравословното състояние, за съдимост, депортации и пребиваване в зона на военни действия. При обработването на данните ведомствата ще имат достъп до огромна база данни, в това число на Европол.

Разработката на системата е започнала след терористичните нападения във Франция и Белгия.

Новата система ще засегне и британските граждани след излизането на страната от ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!