ЕП поиска връщане на визите за американци

OFFNews 02 март 2017 в 18:40 4313 3

Европейският парламент прие резолюция, с която поиска Европейската комисия да препоръча връщане на визите за гражданите на САЩ.

Причината за това е, че все още не са отменени визите за САЩ за гражданите на пет европейски държави - България, Полша, Румъния, Хърватия и Кипър.

Гражданите на останалите европейски страни посещават Съединените щати като туристи без визи, но със задължителна регистрация, изискваща одобрението на американските власти. За по-продължителен престой европейските и американските граждани имат нужда от отделно разрешение за престой в съответните страни. 

Досега ЕК се въздържаше от налагането на визи за американците заради възможността това да създаде проблеми в отношенията със САЩ, както и заради възможни икономически последствия за Европа.

След решението на ЕП обаче ЕК ще трябва да изготви резолюция в срок от 2 месеца. 

Преди да стане закон, решението ще трябва да бъде одобрено и от Европейския съвет и да се върне за гласуване в ЕП. Така процесът може да отнеме месеци.

Експертите са на мнение, че до крайното решение може и да не се стигне, тъй като Комисията предпочита дипломатическите преговори с Вашингтон по въпроса.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови