ЕК заплаши да спре европари на Румъния, ако подкрепя корупцията

OFFNews 02 февруари 2017 в 15:12 4997 2

Брюксел заплаши Румъния, че може да спре одобрените средства от еврофондовете за страната заради приетите от правителството промени в закона в полза на корупцията. 

Това обяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на извънредна дискусия по темата в Европарламента.

"Преди седмица отчетохме напредъка на страната за последните 10 години по механизма за сътрудничество и проверка – той е забележителен. Румъния е в последната отсечка от дълъг маратон в утвърждаването на необратимостта на върховенството на закона. Това, което виждаме в последните дни, е тревожно. Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години. Призовавам настоятелно правителството да преразгледа законовите промени", посочи Тимерманс.

"Румънците, както всички в Европа, заслужават власт, която се бори с корупцията, за да я изкорени. Призовавам правителството да не се отклонява от пътя и да успеем да приключим с механизма", подчерта зам.-председателят на ЕК.

Румънското правителство прие на вечерно заседание промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се декриминализират корупционни престъпления в полза на политици, като наредбата влиза в сила, без да минава за разглеждане в парламента.

Една от основните промени е, че за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 200 000 леи (44 000 евро). Според друга промяна дела по сигнал за нарушение могат да бъдат започвани, само ако сигналът е подаден не по-късно от шест месеца след престъплението.

Десетки хиляди румънци протестират от две седмици заради промените, като напрежението се увеличи след официалното приемане на наредбата. 

В извънредния дебат за ситуацията в Румъния евродепутатите изразиха притеснението си от случващото се в страната и подчертаха, че румънското правителство не чува възраженията на гражданите. 

От ЕНП заявиха, че членството в ЕС не се изразява само в получаване на европари, а и в приемането и прилагането на европейски ценности. 

"Въпреки че е суверенно, румънското правителство не може да прави, каквото му хрумне. Ако правителството не следва волята на народа, то не е демократично", заявиха евродепутатите. 

Групата на социалистите и демократите допълниха, че са поставени под въпрос основни принципи и затова ЕП трябва да вземе отношение.

Либералите от АЛДЕ обаче подчертаха, че ЕК се намесва за отмяна на взето по законен начин решение. 

Безпокойство за случващото се в Румъния изразиха в съвместно изявление САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия. Те обявиха, че приетите промени може да подкопаят успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да поставят под въпрос международните ѝ партньорства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

02.02 2017 в 17:43

Европарите за България ще ги спрат при следващото не-гербаво правителство. Все пак тиквата е техен, германски проект на енп...

12212

1

terorero

02.02 2017 в 15:50

Европейски шматароци. Защо не спрат европарите на България? До хората в БГ пари не стигат. Само мафията прибира а те се загрижили за Румъния.