България вероятно ще поеме председателството на ЕС януари 2018 г.

Антония Чорева 18 юли 2016 в 17:34 5878 3

България ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз вероятно 6 месеца по-рано.

Това заяви на брифинг днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев, чиято работа е в Брюксел.

В момента председателството на Съвета на ЕС е поето от Словакия, която ръководи от юли до ноември, а след нея е ред на Малта. Тя ще води Европа от януари до юли 2017 година. Всяко председателство продължава 6 месеца.

След Малта обаче е ред на Великобритания, която обаче вече гласува за напускане на ЕС. Тя трябваше да поеме Европа от юли до декември 2017, а след нея поста да поеме Естония.

На България се падаше следващия ред – тоест от юли до декември 2018 година.

„Всички председателства се изтеглят с половин година напред обаче заради оттеглянето на Англия“, обясни лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

От това може да се направят два извода, първият, който засяга страната ни пряко, че ще поемем ЕС още от началото на 2018 година, а вторият, който ни засяга косвено, че в Европа вече има нагласа за напускане на Англия от ЕС и че работата в Европейския парламент започва да се наглася без участието на Обединеното кралство.

Освен това, за да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио“, което изготвя 18-месечна работна програма. България трябваше да си партнира в „триото“ заедно с Великобритания и Естония. Вероятно мястото на Англия в нашето трио ще се заеме от Малта.

Работата, която ще трябва да извърви страната ни като председател на Европейския съюз е сложна: тя трябва да организира и ръководи работата на Съвета на ЕС, да ръководи заседанията на всички нива в Съвета и движи напред дейността на Съвета във връзка с Европейското законодателство, трябва също да насърчава сътрудничеството между държавите членки и да осигурява непрекъснатост на Дневния ред на ЕС и постигането на общите цели.

България трябва да има активна роля във формулиране на приоритети по политиките и да представлява Съвета на ЕС в отношенията му с другите органи и институции на ЕС, трети страни и общността.

Поемането на председателството на Съвета ще позволи на България да постави в центъра на дневния ред на ЕС ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и Европейския съюз.

До 50 души администрация са предвидени да бъдат назначени в Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

До момента сметката по подготовката на председателството показва, че за 2016 г. от първоначално планираните 6 967 000 лв. общите разходи по подготовката ще набъбнат на 7 341 000 лв., а общият бюджет за трите години се увеличава от 49 858 000 на 50 232 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови