България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген, обяви ЕК

OFFNews 11 април 2016 в 19:05 5755 3

България и Румъния са изпълнили всички изисквания за присъединяване към Шенгенската зона. Това заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

„Според нас България и Румъния минаха квалификацията за присъединяването към Шенгенската зона. Сега страните членки трябва да приемат единодушно решение“, посочи Андреева.

В Шенген влизат 22 от 28-те членки на ЕС, като сред кандидатките за присъединяване към Шенгенското пространство, освен България и Румъния, е и Хърватия. 

Шенгенското споразумение е договор за премахване на граничния контрол на вътрешните граници, съгласуване на контрола по външните граници и за единна визова система.

Бежанската криза постави под заплаха Шенгенското пространство, след като много държави въведоха граничен контрол заради големия брой мигранти, които имаха желание да преминат през границите им по пътя си за Западна Европа. 

Поради тази причина се заговори и за разпадане на Шенген, което според изчисления на ЕК ще струва на ЕС 18 милиарда евро годишно. В същото време ЕС заплаши Гърция да я изключи временно от Шенген, ако не пази по-добре границите си от бежанците. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!