"Ние не сме бурка"

"В Германия човек подава ръка за поздрав, показва лицето си и казва името си. Ние не сме бурка", пише германският вътрешен министър Томас де Мезиер в своя списък от 10 точки за т.нар. "водеща култура". Ето реакциите:

ОFFNews 01 май 2017 в 15:55 13170 3

Снимка Wikimedia Commons

"С няколко тези искам да предизвикам дискусия за т.нар. "водеща култура" в Германия", пише германският вътрешен министър Томас де Мезиер в публикация, излязла в неделя на страниците на "Билд ам Зонтаг". Във въпросната статия Томас де Мезиер представя своеобразен каталог от десет точки, които според него са част от т.нар. "водеща култура" в Германия. С това понятие се има предвид общественият консенсус по отношение на ценностите, но и на социалните привички. "В Германия човек подава ръка за поздрав, показва лицето си и казва името си. Ние не сме бурка", подчертава федералният министър на вътрешните работи.

Към т.нар. "водеща култура", според него, спадат още отвореното общество, образованието и добрите познания в различни сфери, мотивацията, историческото наследство с особеното отношение към Израел и културното богатство. Освен това Германия е християнска държава и тук религията "споява, а не вбива клин в обществото", пише още Томас де Мезиер.

Вълна от критики

Публикацията на вътрешния министър предизвика вълна от критики. "И отново се говори за религия. Мисля, че нашата "водеща култура" трябва да бъде Конституцията", заяви председателят на свободните демократи Кристиан Линднер. Според него със списъка си от десет точки вътрешният министър просто води предизборна борба - и иска да отвлече вниманието от хаотичната миграционна политика на управляващите християндемократи.

"Моята водеща култура е с европейско лице", написа на свой ред в Туитър лидерът на Зелените Джем Йоздемир, а неговата съпартийка Катрин Гьоринг-Екарт призова вътрешния министър да концентрира вниманието си върху решаването на многото практически проблеми. "Правилно е да полагаме грижи за сплотеността и интеграцията, но ще го сторим най-добре, ако спомогнем за овладяване на дефицитите при езиковите курсове например или пък при подкрепата за многото доброволци", заяви Гьоринг-Екарт.
Критика изрази и зам.-лидерът на фракцията на Лявата партия Ян Корте. По неговите думи, "с това поредно издание на дебата за "водещата култура" Томас де Мезиер отново прави завой надясно". "Типично за консервативните политици е да изготвят списък за това откога хората са германци. Но този списък няма почти нищо общо с действителността", заяви Корте.

"Срамна постановка"

Торстен Шефер-Гюмбел, зам.-председател на германските социалдемократи, заяви на свой ред, че в случая става дума за "срамна постановка", а негови съпартийци пишат в Туитър за "опасно насъскване", насочено главно срещу мюсюлманите.

От Германския културен съвет, който обединява всички културни съюзи в страната, приветстваха факта, че вътрешният министър насочва вниманието към темата за културата. Само че понятието "водеща култура" е твърде подвеждащо, тъй като предизвиква впечатлението, че в Германия има или трябва да има една задължителна за всички култура, гласи критиката на Културния съвет.

"Правилата, които трябва да спазваме"

Подкрепа за тезите на вътрешния министър изказа неговият съпартиец Волфганг Босбах. "Особено в контекста на миграционните процеси и на необходимостта от успешна интеграция на хората с право на престой, е правилно и важно да говорим за нещата, които сплотяват обществото - и за правилата, които трябва да спазваме в името на безконфликтното ни съжителство", заяви Босбах. Според него понятието "водеща култура" няма за цел да "изолира, а да подкани да се зачитат онези норми и правила, чието спазване е необходимо за мирното ни съвместно съществуване, независимо от цвета на кожата, националността и религията".

Дойче веле


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови