Европа е длъжна да се противопостави на Тръмп

На самовлюбения Тръмп очевидно много му харесва ролята на парен чук: всичко досега е било лошо, важни са единствено собствените му объркани идеи. Той не разбира Европа, но пък я напада безпощадно, пише Бернд Ригерт.

Бернд Ригерт/DW 18 януари 2017 в 10:38 10624 16

Така ли? Британците искали да напуснат ЕС, понеже ги принуждавали да приемат прекалено много бежанци? Това твърди Доналд Тръмп в интервюто си за германския „Билд Цайтунг” и за британския „Таймс”. Публикацията в двата вестника предизвика бурни реакции в Европа.

Твърдението на Тръмп е чиста нелепост. Великобритания не е приела почти никакви бежанци – нито от Сирия, нито от другаде. А още по-малко пък някой я е принуждавал. В кампанията за референдума ставаше дума най-вече за пришълци от ЕС.

Следващият президент на САЩ говори в помрачение. ЕС бил създаден, за да надвие САЩ в търговията, измисля си той. На този човек, който скоро ще стане най-могъщият човек в света, май трябва да му се подари учебник по история - ако се налага дори написан като отделни изреченийца от Туитър, та да може изобщо да го прочете и разбере! Тръмп смята, че ЕС се е провалил. Че много държави ще го напуснат. Че Брекзитът е чудесен образец. ЕС бил просто инструмент на Германия, критикува още бъдещият президент. Инструмент за какво? За потискане на британците или на гърците? Или все пак инструмент за осъществяване на европейското единение и за приобщаване на източноевропейските държави, които останаха на течение след краха на съветския блок?

Човекът, който скоро ще стане най-могъщият човек в света, мимоходом оповестява и търговска война срещу германските автомобилопроизводители, която противоречи на международните правила, приети и от САЩ. Бизнесменът Тръмп ще трябва някой ден да попита колегите си – американски предприемачи – как ще се почувстват, ако трябва да плащат мито за износа на своите стоки в Германия, ЕС или Мексико. Самовлюбеният Тръмп много се харесва в ролята си на парен чук. Всичко досега е било лошо, важни са единствено собствените му, объркани идеи. Но кой ли ще замести ЕС в ролята му на верен съюзник на САЩ? Това Тръмп не казва. Навярно куп малки и съвсем малки държавици, които „Тръмпова Америка” ще може много лесно да зароби с търговски ограничения и мита?

Спасител на британците след Брекзита?

Отблъскваща гледка е и ветропоказателят Борис Джонсън, който веднага се хвърли на врата на новоизбрания президент. По време на предизборната борба Джонсън твърдеше, че мистър Тръмп е некадърен и налудничав. Сега изведнъж той се оказва добрият чичо, който ще спаси Великобритания от удавяне във въртопа на Брекзита. Да, британците могат да сключат сепаративно търговско споразумение със САЩ, но едва след две години, когато напуснат ЕС.

Като доказателство за некадърността на ЕС Тръмп дава пример с ирландските ограничения, които пречат на изграждането на едно от неговите голф-игрища. За това пък какво ли да кажем? Един разочарован бизнесмен си сглобява собствена картина на света, в която той самият е абсолютният център. И това ще бъде занапред основата на външната политика, която води една свръхсила?

Страховете на източноевропейците

Червени лампи светкат и при Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тръмп смята, че Алиансът вече е излишен, че му е минало времето – и че е важен. Той флиртува с руския автократ Владимир Путин и му предлага да се споразумеят за разоръжаване, срещу което да вдигне икономическите санкции, наложени на Русия заради нарушаване на международното право. Източноевропейските държави-членки на НАТО с основание се страхуват от руските „зелени човечета”, тоест от проникването на руски бойци. А Владимир Путин е хитър - в това отношение Тръмп, по изключение, има право. И скоро ще опипа почвата, за да разбере докъде може да стигне.

В Брюксел се надигат страхове, че Тръмп и Путин може да се прегърнат и, през главата на европейците, да тръгнат наново да преразпределят света помежду си. Путин получава, примерно, балтийските страни, Украйна, Грузия и Молдова. Срещу което Тръмп ще има право да върши каквото си иска в останалата част от Европа. Дали това не е възможната „сделка”, за която непрекъснато говори Тръмп, определил се сам за човек на делата? Балтийците и поляците сигурно сериозно се съмняват дали един президент на име Тръмп действително би се намесил в тяхна защита, ако Русия наистина започне агресия. А Европа е загубена, ако САЩ не демонстрират убедителна готовност да изпълнят задълженията си като неин гарант и най-важен член на НАТО.

Така ли ще остави Европа всичко?

Многобройни външни министри от ЕС бяха направо потресени от изявленията на „новата метла” в Белия дом. И са длъжни бързо и решително да му отговорят. За жалост, обаче, те все още се снишават. А Европа и ЕС не бива току-така да преглъщат подобни неща. Дори и без британците, Старият континент все още е по-голям по население и наравно по икономическа мощ със Съединените щати. И трябва да преодолее парализата от шока. Вече не можем да се надяваме, че в предизборната борба Тръмп е говорел разни неща, но като президент ще поеме разумен курс. Европа е длъжна спешно да се погрижи за собствената си отбрана.

Не бива и да се надяваме, че новите американски министри ще върнат към реалността „света на Тръмп”. Не, Тръмп си е Тръмп. В предизборната борба той каза, че ще бъде най-добрият президент, създаден някога от Господ-бог. Е, стигнахме и дотам. Американската демокрация да се гради върху Божията милост.

Събуди се, Европа!

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9015

16

Filip Bogoyavlenski

03.02 2017 в 00:58

Трън ще ги оправи китайци мексиканци и тема подобна сволоч

25665

13

Victimized

18.01 2017 в 13:39

"Видно изказванията на Тръмп имат силно позитивен ефект върху ЕС. Изтеглянето на САЩ от НАТО също ще е добра стъпка - европа ще си направи армия най-сетне. "

ТИ както всички платени журналя, не се хванахте един път да го цитирате акуратно. Тръмп не е за изтегляне от НАТО, а е за това всеки да си покрива ангажиментите. Понеже и за малките деца е ясно, че НАТО е инструмента с който американски войски могат да се разполагат на територия на която иначе не биха могли. За това се приемат нови членове на НАТО, като нас самите, въпреки, че Рейгън обеща на Горбачов да не се разширяват. А тези новодобавени членове не допринасят с нищо, освен стратегическо разположение на войски в обръч около Русия..

"Или все пак инструмент за осъществяване на европейското единение и за приобщаване на източноевропейските държави, които останаха на течение след краха на съветския блок?"

Да, ние сме ЖИВ/все още/ пример за тази невероятна интеграция....


77927

10

El Commandante

18.01 2017 в 12:33

"тъй като изнася природните си богатства и това и е цялата икономика."

Пшеницата и оръжията за природно богатство ли ги броим?

15509

7

Бухльо

18.01 2017 в 11:47

Европа трябва да си отстоява интереса. Да се противопоставяш на някой не е цел, ако не знаеш какво искаш да постигнеш, а в Европа май нямаме единна цел вече.
Голото противопоставяне на този или онзи е кух бабаитлък, който ние в България владеем добре (помежду си, а не в международен план), но не води до нищо.