Жълт код в три области заради силен вятър

Вероника Шербанова 29 декември 2012 в 09:30 1131 0

Силен вятър. Снимка: БГНЕС
Силен вятър. Снимка: БГНЕС

Жълт код заради силен вятър е обявен в три области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В Бургас, Варна и Добрич се очакват пориви на вятъра до 15-18 м/сек.

Над страната ще преобладава облачно време. На места, главно в Южна България и Предбалкана ще има слаби превалявания: по долината на река Струма и по Черноморието – от дъжд, в Горнотракийската низина – от дъжд и сняг, в Предбалкана и по високите полета – от сняг.

Постепенно валежите ще спират, а над северните райони и облачността ще се разкъса. Ще бъде ветровито – с умерен, в Източна България и силен североизточен вятър. Ще продължи да нахлува студен въздух и през деня температурите ще се понижават, с изключение на крайните югозападни райони, където студеното нахлуване няма да се усети.

Очакваните максимални температури в Добруджа и Лудогорието са от минус 1 до 0, в Сандански и Петрич - до 8-9°. Атмосферното налягане е по-високо от средното и през деня ще се повишава.

Над планините ще бъде облачно. Ще превалява слаб сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток. Температурите ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще превалява слаб дъжд. След обяд над северното крайбрежие облачността ще се разкъса. Ще бъде ветровито – ще духа силен север-североизточен вятър. Максималните температури са между 3 и 6°. Температурата на морската вода е 5-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови