Здравната каса ще дава отчет кои болници глобява и защо

Нели Чолашка 23 юли 2012 в 16:51 1611 0

Пламен Цеков, шеф на НЗОК.
Пламен Цеков, шеф на НЗОК.

Здравната каса ще публикува вече на сайта си докладите от проверките на болниците в цялата страна, в които е описано какви нарушения са открити и какви глоби са наложени на лечебните заведения, съобщиха от касата.

Тази мярка била "в изпълнение на заявеното от управителя на  НЗОК д-р Пламен Цеков намерение за пълна прозрачност в работата на институцията".

Сега касата пуска докладите от проверките на болниците през юни. Публикувани са отчетите за 16 области и следващите дни ще бъдат оповестени за останалите 12, сред които и за София.

Една от големите болници във Варна - "Св. Анна", например ще бъде наказана с близо 10 хил. лв., които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да й изплати за нарушения, като липса на информация по каква клинична пътека се лукава пациентът, неправилно попълнена документация и др. 

На повечето болници в София-област няма да бъдат изплатени отчетени дейности заради нарушения. Най-серизно ще бъде наказана болницата в Своге, която няма да получи над 8 хил. лв. за преминали вече пациенти заради пропуски в документите.

Болницата в Пирдоп пък няма да си получи близо 1500 лв. от НЗОК за отчетена дейност заради неверни документи и липса на диетично хранене за пациентите, дори и тези с диабет.

В Ботевград пък ще бъдат наказани с 330 лв. за липсващ пациент, който по документи е е на рехабилитация в здравното заведение в града.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови