Заваляха заплахи за дела по скандала с Bulsatcom

15 януари 2013 в 15:24 3536 1

Булсатком
Булсатком

Заваляха заплахи за дела по скандала на Bulsatcom с bTV и ТV7.

След като TV7 обяви, че ще сигнализира прокуратурата сателитния оператор за незаконно излъчване на сигнала й, днес пък Bulsat се закани да потърси в съда отговорност от изпълнителния директор на АБРО Мехти Меликов за заради коментар по разразилата се медийна война

Според ръководството на Bulsatcom данните, изнесени от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, са манипулативни. Те са "плод или на дълбоко неразбиране на това какво представлява медийният бизнес, или на защита на интереси, които нямат нищо общо с целите и функциите на асоциацията”, коментират от компанията.

 На 13 януари TV 7 пък обяви, че ще сигнализира ГДБОП и прокуратурата за Bulsatcom, тъй като сателитният оператор продължава да излъчва в мрежата си програмите на телевизията. Малко по-късно тези програми изчезнаха от пакета на Bulsatcom.

Междувременно вчера сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" обвини и Bulsatcom, и bTV Media Group, че "спорят за съдържание, което и двете страни нямат право да ползват", защото не си плащат за него. "бТВ дължат над 2,5 милиона лева за авторски права, Булсатком и другите кабелни и сателитни оператори отказват да плащат", съобщи "Mузикаутор".

Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, коментират от сдружението.

Отговорът на bTV не закъсня. Телевизията призна за задълженията си към "Музикаутор", които били натрупани заради дълговете на Bulsatcom към bTV Media Group. "В продължение на години bTV Media Group винаги е била изряден платец към Музикаутор. В момента имаме задължения към организацията, тъй като сме финансово потърпевши от забавянето на плащанията от страна на наши контрагенти.

Булсатком е най-големият длъжник на възнаграждения за права към медията, като задълженията, които е натрупал, са повече от нашите спрямо Музикаутор.  

Очакваме в най-кратки срокове доставчикът да изплати задълженията си към bTV, а веднага след това ще погасим дължимите суми към Музикаутор", се казва в официалната позиция на медията.

Bulsatcom от своя страна също излезе с позиция: "Булсатком" е оператор, който разпространява сигнал по договор с медии по смисъла на Закона за радиото и телевизията. Съгласно договорите ни с телевизиите, те са тези, които следва да гарантират, че имат права върху разпространяваното от тях съдържание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови