Започва строителството на метрото до Хладилника

07 октомври 2013 в 12:47 2339 2

Метрото ще стига до Хладилника и до летището в края на 2014 г. Снимка: БГНЕС
Метрото ще стига до Хладилника и до летището в края на 2014 г. Снимка: БГНЕС

Избора на строителна фирма за продължението на метрото от бул. "Джеймс Баучер" до Хладилника е почти на финала и се очаква до края на годината да започне строителството.

Обединение "Метро Черни връх 2013"  от компаниите  "Станилов", Метропроект" - Прага, и "Джи Пи груп" е най-вероятният изпълнител, съобщи "Капитал".

То е предложило най-ниска цена - 42.3 млн. лв. без ДДС и най-добри технически показатели и време за изпълнението.

Обединението, спечелило обществената поръчка, ще бъде оповестено до месец, а след това има двуседмичен срок за обжалване.

Продължението на втория метролъч предвижда само една нова метростанция - на кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна", като единият изход ще е на ул. "Хенрих Ибсен", а другият ще излиза на бул. "Тодор Каблешков". Дължината на новото трасе е 1.2 км. 

По план метрото трябва да стигне до Хладилника до края на 2015 г., когато ще е готово и продължението на първия метродиаметър до летището и  да "Бизнес парк София".

От началото на следващата година, в рамките на следващия програмен период на еврофондовете, ще се търсят пари за третия метролъч, за който вече има готов проект.

Той ще е дълъг малко над 16 км., с 19 метростанции и ще се движи от кв. “Овча Купел” през центъра до “Ботевградско шосе”.

Прогнозната стойност на проекта е около 680 млн. евро или близо 1.4 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови