Задължиха компаниите да кажат с какви химикали ще добиват шистов газ

Милен Енчев 21 ноември 2012 в 18:26 1823 3

Кадър от протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Снимка: БГНЕС
Кадър от протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Снимка: БГНЕС

Проучванията за шистов газ, каквито текат в няколко от страните в ЕС, трябва да бъдат подкрепени със „солидни режими на регулация“, се посочва в две нови резолюции на Европейския парламент, гласувани днес.

Резолюциите препоръчват държавите да са „предпазливи“ при издаването на разрешителни за разработване на находища на неконвенционални горива преди да се запознаят с допълнителен анализ дали европейската регулация е подходяща.

 С днешните две решения ЕП изисква от Европейската комисия да представи мерки за регулацията и добива на газ от шисти до края на 2013 г., въз основа на вече поръчани от нея научни изследвания за технологията фракинг върху околната среда. Това съобщи в страницата си във Фейсбук българският евродепутат Ивайло Калфин часове след гласуването.

Всяка страна членка има право сама да решава дали да добива шистов газ, гласи едната резолюция, подготвена от испанската евродепутатка Ники Цавела. В нея се казва още, че въпреки очаквания спад на добивите на газ в Европа в бъдеще и очаквания ръст на вноса до 450 млрд.куб.м. До 2035 г. общността все пак ще може да гарантира енергийната си независимост с инвестиции във възобновяема енергия и подобряване на енергийната ефективност.

Въпреки вече даденото от Еврокомисията становище, че сегашните общи регулации покриват адекватно лицензирането, проучванията и производството на неконвенционалния газ, депутатите приеха, че е нужен нов цялостен анализ на правилата. Това бе записано във втората резолюция, подготвена от полския евродепутат Богуслав Соник.

Документът, подкрепен от мнозинството депутати, изисква всеки добив с фракинг (хидравлично разбиване чрез нагнетяване на вода, химикали и пясък), да се придружава от специални планове за използването на водата. Компаниите трябва да рециклират максимално количество от употребената вода и да разкриват пълния списък химикали, които използват, гласи още резолюцията.

В България от началото на тази година бе забранен добивът на шистов газ с фракинг (единственият досега известен метод за извличане на въглеводородите от шистовите скали). С мораториум, приет от парламента под натиск на многохилядни граждански протести в цялата страна, бяха забранени и проучванията за този добив. Причината за гражданското недоволство и приетата в резултат забрана беше договор между правителството и американската компания „Шеврон“ за проучване за шистов газ в района на гр. Нови Пазар.

След шумни публични спорове по въпроса, в които се намеси и предишният посланик на САШ в София Джеймс Уорлик, правителството развали договора. Въпреки това, както съобщи OFFNews в края на миналата седмица, „Шеврон“ възнамерява да отвори свой информационен офис в Нови Пазар. Инициативата бе последвана от офанзива на хакери от групата „Анонимните“, които за няколко часа блокираха българския сайт на компанията през уикенда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!