Забраната за затъмняване на задните автостъкла отпада?

Спорната промяна в ЗДВП била в резултат от недоглеждане при гласуването на ЗДВП

Авто OFFnews 10 януари 2017 в 21:34 9780 0

Забраната за затъмняване на задните стъкла на автомобилите, която влиза в сила след новоприето изменение на чл. 105 от Закона за движение по пътищата, най-вероятно ще отпадне. Това заяви за Авто OFFNews източник, участвал в провелата се по-рано днес среща на недоволни от обновленията в ЗДВП с парламентарната транспортна комисия и ръководството на “Пътна полиция”.

На срещата пристъстваха председателят на комисията Настимир Ананиев, шефът на “Пътна Полиция” Бойко Рановски, вносители на автомобилно фолио и представители на автомобилни клубове.

Спорната промяна, която в последните няколко дни предизвика вълна от недоволство сред търговците на автомобилно фолио и членове на автомобилни клубове, е станала в резултат от очевидно недоглеждане при гласуването на закона.

Така формиран, чл. 105 от ЗДвП забранява затъмняването и на задното панорамно стъкло, което до този момент се допускаше, в случай, че автомобилът има странични огледала за гледане назад. За задните странични стъкла се допуска намаляване на прозрачността, но само в границите, определени в Правило 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации. Това правило изисква минимум 70% прозрачност.

На пазара обаче има немалко автомобили с фабрично затъмнени стъкла над тази стойност. Освен това в такъв вид законът на практика забранява детските щори, рекламните стикери и всякакви други елементи по задните стъкла.

Очаква се още на утрешното заседание на Транспортната комисия да бъде внесено предложение за коригиране на спорното изменение на чл. 105, който трябва да влезе в сила от 21 януари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови