За половин година първи договор за саниране с европари

25 февруари 2013 в 12:28 3368 2

Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС

Половин година след началото на кампанията за саниране на жилищни кооперации с европари регионалният министър в оставка Лиляна Павлова подписа днес първия договор с домоуправител.

Става въпрос за сграда в София, която от месеци се дава за пример и която ще съфинансира санирането с парите от наем, които получава от антена на мобилен оператор.

Проектът "Енергийно обновяване на българските домове" беше представен през пролетта на миналата година, а набирането на документи започна от лятото.

„Костваше много усилия и много работа да можем днес реално да стартираме една жилищна сграда”, призна Павлова.

Тя отчете, че до момента са подадени  161 заявления. От тях 89 са одобрени като допустими за финансиране и  12 са отхвърлените. 21 от 89-те одобрени сгради имат и одобрен бюджет. Други 20 сгради ще бъдат одобрени в следващите седмици и месеци.

При едната сграда в „Захарна фабрика”, съседите са се съгласили да финансират апартамента на един човек, който няма възможност да го направи. „След разговорите с всички домакинства, с които преговаряме, банката ще възприеме малко по-облекчени услови, за да се получава по-лесно финансиране на кредита", уточни регионалният министър.

По предварителни разчети безвъзмездната помощ за саниране на сгради от 50 млн. лв. ще стигне за 200 сгради.  

Програмата предвижда да се отпуснат до 50% безвъзмездна помощ на кандидатите, а за останалата сума те могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Кооперациите трябва да отговарят на следните изисквания: да са на повече от 3 етажа, да са проектирани преди 26 април 1999 г.  и най-малко 60% от разгърнатата застроена площ да се заема от жилища.

Най-важното и труднодостижимо условие е 67% от собствениците да са съгласни да участват в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!