Всеки с електронно здравно досие от днес

15 април 2013 в 08:14 12126 14

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

От днес всеки български гражданин може да получи достъп до електронното си здравно досие.

Персонализираната информационна система съхранява информация за избрания личен лекар (от 2000 г. до момента), за извършените и отчетени от него дейности, както и от манипулациите, извършени от лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки (от 2009 г. досега).

Досието съдържа информация и за отчетените дейности от зъболекарите (от 2012 г.), както и дали лицето има издадена европейска здравноосигурителна карта.

Системата позволява гражданите да получават уведомления за промяна в пациентската информация, за предстоящи събития (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца до 18 г. или подопечно лице (напр. уведомление за правото на периодични профилактични прегледи).

Уведомленията ще се изпращат чрез e-mail или чрез SMS, след предварително направен абонамент.

Чрез системата всеки ще може да разбере до кои медицински услуги има безплатен или частично платен достъп. НЗОК планира чрез нея да осигурява и възможност за избор на личен лекар онлайн.

Всеки, който иска да получи достъп до електронното си досие, трябва да подаде заявление в районната си здравна каса за получаване на уникален 10-символен код, съдържащ букви и цифри. Заявлението се подава лично и се представя лична карта. 

Уникалният код за достъп ще се предава на хартиен носител в запечатан плик.

Достъп може да се осигури и без подаване на заявление на място, чрез електронен подпис.

От 01 май 2013 г. всички лечебни заведения за болнична помощ ще подават ежедневен електронен отчет. Предстои това да стане задължително и за изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ, лаборатории и аптеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!