Всеки 10-и българин живее в дълбока бедност

Нели Чолашка 17 март 2015 в 13:01 3217 3

Близо 10% от българите попадат в графата "дълбока бедност" - живеят с под 40% от дохода на средната класа.

Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бедността в България, представено от Петър Ганев.

50% от изпадналите в дълбока бедност са без образование и без работа, а голяма част от останалите дълбоко бедни са техните деца.

2/3 от домакинствата с двама възрастни и повече от 3 деца са бедни, сочат данните от проучването. Проблемът е до голяма степен етнически и става въпрос за ромски семейства.

В графата "риск от бедност" - доход до 60% от този на средната класа, попада един от всеки 5 българи или 21%, сочат данните на ИПИ.

Като абослютни числа в риск от бедност са 335 хил. деца, 210 хил. заети, 190 хил безработни, 360 хил. неактивни и 440 хил. пенсионери. 

В графата "дълбока бедност" обаче силно намалява броят на заетите - 65 хил. и на пенсионерите - 100 хил. Остава висок броят на децата - 205 хил. и при неактивните (не работят и не търсят работа) - 180 хил.

По региони също се проявяват традиционните различия в нивото на бедността.

В София-град относителният дял на бедността е малко над 5%, а във Видин - близо 50%. След Видин най-голям е делът на бедните в областите Сливен и Пазарджик.

Ето къде се намират и останалите градове:

Нивото на бедност по региони зависи от дела на висшистите, нивото на заетост и наличието на ромски гета и демографската картина обясни Петър Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови