Воденичаров губи БАН, ако стане министър

04 февруари 2013 в 21:35 1859 0

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: Сергей Антонов
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: Сергей Антонов

Номинираният от премиера Борисов за нов министър на образованието акад. Стефан Воденичаров може да загуби мандата си като председател на БАН, ако приеме да управлява Министерството на образованието, младежта и науката.

Причината е текст от Устава на Българската академия на науките, според който мандатът на председателя се прекратява предсрочно "при невъзможност да изпълнява функциите си за повече от четири месеца" (чл. 26, ал. 1, т. 2).

Няма как Воденичаров да е и министър, и председател на БАН. Той трябва да излезе в отпуск от БАН, ако приеме да стане министър.

До края на мандата на ГЕРБ обаче има повече от 4 месеца. Според премиера Бойко Борисов изборите ще се проведат на 7 юли. (Все още те не са официално насрочени.)

Ако застане начело на МОМН, Воденичаров ще е министър за няколко месеца, но ще загуби току-що започнатия 4-годишен  мандат като председател на БАН. (Акад. Воденичаров бе избран за председател на 3 декември 2012 г.)

Може би тази дилема е причината Народното събрание, противно на досегашната практика, да бави гласуването на решението за освобождаване на настоящия министър на образованието Сергей Игнатов и на решението за избирането на Воденичаров. Това не се случи миналата седмица, въпреки че Борисов обяви номинацията на 30 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови