Вежди Рашидов стана академик

Вероника Шербанова 18 ноември 2012 в 15:36 2262 1

Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия. Снимка: МК
Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия. Снимка: МК

Министърът на културата Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия, съобщиха в неделя от Министерството на културата.

„Получавал съм много отличия, член съм и на други академии, но за мен е изключителна чест, че именно руската художествена академия ми дава това почетно звание. Прекланям се пред великата култура на Русия и като творец, и като министър съм щастлив от оценката, която днес получавам“, заяви Вежди Рашидов.

„Зная, че за изкуството няма значение колко са големи държавите, а колко е голям талантът. Единици са тези, които движат пластичния вкус на света и Русия има сред тях най-достойни имена.Щастлив съм и за това, че това звание показва, че България е забелязана, защото повече от всичко искам българските творци да бъдат оценени по света”, отбеляза още той.

На церемонията присъства и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е част от делегацията, пристигнала в Москва за откриването на Дните на българската духовна култура, допълват от културното министерство.

„През 2012 г. 16 държави са имали свои дни на културата в Москва, но само и единствено за България тази вечер се отваря голямата зала на световния Болшой театър“, похвали се Рашидов.

По време на церемонията президентът на Руската художествена академия за изкуства Зураб Церетели се обърнал към двамата български министри и възкликнал: „Иска ми се с ваша помощ да построим българо-руска художествена галерия, толкова много таланти има България!”, казват още от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови