Варненци почетоха паметта на Пламен с бдение

Юлиан Христов 04 март 2013 в 18:48 1875 0

Пламен Горанов Снимка: Личен архив/Facebook
Пламен Горанов Снимка: Личен архив/Facebook

Варненци почетоха паметта на Пламен Горанов, който почина в неделя вечерта във Военноморската болница в града.

36-годишният Пламен се запали в знак на протест на 20 февруари пред сградата на Община Варна с искане на оставката на кмета Кирил Йорданов.

Няколкостотин души се събраха пред сградата на общината, където се провежда мълчаливо бдение. Те изписаха името на Пламен със свещи пред стълбите на общината, докато стотици граждани оставиха цветя. Днес бе взето решение да няма протестно шествие и денят да бъде посветен на Пламен.

Варненци поискаха обявяване на ден на траур, но до момента от общината няма официален отговор на исканията им. По-рано днес варненският кмет Кирил Йорданов обяви, че ще каже какво е решението му за исканата му оставка, но това ще стане на извънредна сесия на Общинския съвет. 

Оттеглянето на кмета е основно искане на многохилядните протести във Варна, които продължават вече трета седмица.

В неделя в морската столица се събраха около 70 000 души, за да изразят недоволството си от управлението на града. Масовият протест бе ответна реакция срещу изказване на Йорданов от понеделник, когато той отказа да се оттегли.

Тогава кметът обяви, че ако подаде оставка, ще предаде доверието на 70-те хиляди варненци, гласува ли за него на миналите местни избори. Именно това беше причината жителите на Морската столица да се мобилизират и да съберат бройката гласоподаватели, дали доверието си към кмета на последните местни избори.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови