Терористичен атентат на летище Бургас

OFFNews 18 юли 2012 в 18:05 8707 15

Взрив на летището в Бургас, Снимка: БГНЕС
Взрив на летището в Бургас, Снимка: БГНЕС

Седем души загинаха и 32 бяха ранени при атентат срещу туристически автобус до летище Сарафово в Бургас.

На място при взрива са загинали петима, един е починал по-късно в болница.

32-ма души са настанени в болница, от които трима са в реанимация.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време, съобщават от българското външно министерство.

На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца.

Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат.

Летището на Бургас е временно затворено.

Взривен е един автобус, но от експлозията са пострадали и други три. Състоянието на туристите в тях не е критично.

Към мястото бяха изпратени всички налични линейки от Бургас и района и екипи на полицията.

Районът е отцепен.  Болниците бяха подготвени да приемат пострадалите.

Президентът Росен Плевнелиев, който днес бе на посещение в Поморие, вече е на мястото на инцидента.

В Бургас са и министърът на външните работи Николай Младенов, премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, директорът на Военно-медицинска академия Стоян Тонев,  здравният министър Десислава Атанасова.

По заповед на Борисов са изпратени два самолета, оборудвани с техника на Дирекция- "Оперативно-техническа информация" и с медицинска техника.

Мерки за сигурност

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила засилено полицейско присъствие около всички места, свързани с еврейската общност и около местата, където пребивават израелски граждани.

Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията обяви, че са обявени засилени мерки за сигурност по всички български летища, пристанища, автогари, жп гари и пощенски станции  

Израел е изпратил самолет с парамедици, който се очаква да пристигне в Бургас до 21 ч, съобщи Израелското армейско радио.

Очевидци твърдят, че пристигналите пътници са се качили на автобус с пловдивска регистрация към "Слънчев бряг". Взривът е станал на паркинга на летището.

Версиите

"Яко ни разтресе, базата ни е на 200 м от летището. Чу се силен взрив и след 20 секунди се появи черен дим. В момента летят линейки от всички посоки", пише читателят на OFFNews.bg  Явор Атанасов.

Той е служител на фирма "Вромос", която е в близост до летището в Бургас.

Според информация от друг читател на OFFNews.bg е вероятно групата израелски туристи  да е пристигнала в страната ни, за да играе  хазарт на "Слънчев бряг". Тези посещения били честа практика и траели по 2-3 дни.

Преди България израелските туристи посещавали Турция, но от известно време хазартните игри там били забранени.  

Те сменили дестинацията си и защото посещенията им в югоизточната ни съседка били предсказуеми и можели да бъдат обект на атентат. 

„Седнахме в автобусите, които тръгваха към хотела. Ние бяхме в автобус N4, а след това видяхме как автобус N2 се взриви и се издигна ярък пламък. Взривът започна от багажника на автобуса. Хората излизаха от прозорците, за да не настъпват телата. След това всички околни автобуси бяхме прибрани обратно на терминала и започнаха да ни преброяват", разказва очевидец, цитиран от израелската информационна агенция "Курсор". 

През януари израелските служби предупредиха българските колеги, че се готви атентат в български зимен курорт. 

Шефът на отдела по сигурността в Министерството на транспорта в Израел Дани Шенар се е свързал с колегите си в София и Атина с молба да засилят сигурността в автобусите, превозващи израелски туристи.

"Осъзнаваме, че най-слабата точка по отношение на сигурността са автобусите. Това е, защото има много добри условия в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Предупреждението ни обаче не е провокирано от какъвто и да е специфичен сигнал, опроверга слуховете тогава Шенар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!