Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Църквата се възмути от изложбата на мъртви тела в ЦУМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 април 2013 в 11:081653019
Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" Снимка: Сергей Антонов

Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.

Това се казва в  становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която ще бъде открита в ЦУМ днес.

Според публикуваното на сайта на Светия синод мнение изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство. 

"Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души. С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост", пише митрополит Гавриил.

"А какво ни се предлага да „съзерцаваме” в изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално”? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност", посочва се още в становището.

Митрополит Гавриил е категоричен, че гледката на мъртви части на "разлагащо се тяло" е грозна и дори стряскаща.

"Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите „експонирани” хора да пребивават след смъртта си в мир и покой?", отбелязва ловчанският духовник.

"Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела", се казва още в становището.

От името на Българската църква митрополит Гавриил призова вярващите да не посещават "тази безбожна, нехуманнна и опасна за здравето на човешката душа изложба".

Изложбата "Човешко тяло-разкрито и реално" е дело на американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.  Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.grade 02.05 2013 в 12:11 19
+ 1
- 0
Църквата я знаем. Вслушайте се какво ви казва Гавраиил сега и тук.
HAE 29.04 2013 в 13:51 18
+ 0
- 2
Кой точно може да каже какво е морално и какво не?
Вяра 27.04 2013 в 19:21 17
+ 1
- 0
Питам се колко време ще мине докато се разбере за някой полудял, който е разрявал ближния си от любопитство да види дали в него е същото, като в "експонатите"? Защото ефектът би могъл с голяма вероятност да доведе именно до подобни действия.
"Изложбата" нарушава един куп български закони, но ... дали някой ще се самосезира?
http://www.peticiq.com/?kategoria=kaikki&sarake=lisayspaivamaara&jarjestystapa=desc&start=0 на четвърта позиция има петиция за спирането на изложбата, тук https://www.facebook.com/groups/422984261130812/ има група. Почти готово е и отворено писми, както и експертни мнения по въпроса.
Иван 25.04 2013 в 21:44 16
+ 1
- 0
Аз също съм чувал, че тези експонати са правени от китайски затворници.

Това че са дарени от "акредитирани китайски университети" не означава, че хората са имали избор какво ще се прави с телата им. В Китай това може да е напълно законно, но в цивилизования свят това е силно неморално. Още повече ако телата им се експлоатират с цел печалба.
Пластинатор 25.04 2013 в 21:09 15
+ 1
- 0
Публикацията е подвеждаща. Труповете са "дарени" не от собствениците си, а от китайската полиция, която не може да даде смислено обяснение за произхода. Според международни доклади, става въпрос за трупове на екзекутирани затворници, вкл. от т. нар. "затвори на съвестта", където се затварят и екзекутират политически дисиденти и изобщо неудобни на режима хора. Повече информация: http://orthomatic.net/?p=1220
CaptainBlood 25.04 2013 в 19:20 14
+ 1
- 1
А попа като боцва дробчета и карантиики не си вреди на душата.
Daria 25.04 2013 в 16:14 13
+ 0
- 1
Пълна извратинящина е да ходиш на изложба на трупове. По- голям упадък на човешкия "дух" трудно може да се намери...А коментарите са още едно доказателство за това.
Fffff 25.04 2013 в 15:43 12
+ 0
- 1
Да, а пък земята е плоска....
Неда 25.04 2013 в 15:27 11
+ 0
- 1
За мен лично гледката на разпнатия Христос предизвиква по-дълбоки отрицателни емоции именно заради внушението за единство на душата и плътта и сугерираното страдание на кръста. Другото е "пръстта", от която сме направени и е важно всеки да има една идея как функционира организмът му, а какъв по-добър начин от това да разгледаш триизмерни модели "на живо", които не страдат.
Николов 25.04 2013 в 15:14 10
+ 0
- 1
По-малоумно изказване не бях чел скоро... но пък идва от митрополит на БПЦ, тъй че не се очудвам. Интересно ми е обаче какво му е мнението за много популярните костници в които се излагат черепи и кости из най-различни черкви и манастири. Добре, че не е митрополит, където е Баташката църква... досега сигурно да я е съборил.
 
26 октомври 2016
За кого ще гласувате на президентските избори?
Веселин Марешки, независим
Велизар Енчев, Българска пролет
Пламен Орешарски, независим
Жорж Ганчев, независим
Диана Димитрова, независим
Трайчо Трайков, Реформаторски блок
Бисер Миланов, независим
Александър Томов, Българска Социалдемокрация – Евролевица
Йорданка Колева, независим
Татяна Дончева, Д21 и НДСВ
Румен Радев, БСП
Господин Тонев, Българска демократична общност
Ивайло Калфин, АБВ
Камен Попов, независим
Цецка Цачева, ГЕРБ
Румен Гълъбинов, независим
Красимир Каракачанов, ВМРО, НФСБ, Атака
Кемал Рамадан, „Балканска демократична лига"
Пламен Пасков, независим
Димитър Маринов (Митьо Пищова)
Николай Банев, независим
резултати
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.