Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Студентите излизат на протести

Александра Маркарян 27 февруари 2013 в 07:46 1917 1

Плакатът на протеста.
Плакатът на протеста.

На протести срещу увеличението на таксите за обучение излизат студентите от Софийския университет и от УНСС. В СУ таксите се вдигат с 8%, а в УНСС - с 33%.

Началото и на двата протеста е 14 ч. Студентите от СУ ще се съберат в двора на Ректората, а от УНСС - пред сградата на университета.

Увеличението на таксите в СУ с 8% за всички студенти бе решено от Академичния съвет на СУ в края на януари. В УНСС таксите се вдигнаха с 33%.

"Исканията на протеста са недвусмислени – прегласуване и отмяна на взетото решение за повишение на семестриалните такси на студентите", пишат в писмото си до медиите от Студентския съвет на СУ.

"Разбираме проблема, пред който нашият университет е изправен. Снижаването на базовия норматив за издръжка на студенти и последвалото намаление на държавните субсидии за висшите училища в България води до ситуации на противопоставяне между ръководства и студенти. За нас те са едно. Проблемите на едните са проблеми и на другите, а решенията трябва да търсят заедно и да се подкрепят, когато ситуацията го изисква. Точно така направихме и в предходните години, когато субсидиите бяха драстично намалени и ние се изправихме заедно с Университета срещу тези пагубни за образованието в България решения.

Ние подкрепяме своя университет и държим да имаме добри отношения с нашите преподаватели. Да получаваме качествено образование и да продължаваме да се гордеем, че сме студенти в най-добрия университет в България. Ние обаче няма да допуснем решенията на финансовите проблеми на Университета да се прехвърлят върху раменете на учащите и техните семейства.

Ние, като студенти, възпитани в ценности за отстояване на правдата на всички нива, сме отворени за диалози и широки дебати с ръководството на Университета за изнамиране на решения на общите ни проблеми. Това обаче, твърдо заявяваме, е възможно едва след премахване на бремето от главите на студентите и коректно уговаряне за участие на заинтересованите студенти, от една страна, и органите на Университета, от друга, в обсъждането на проблема и съвместните действия нататък.

Протягайки ръка в знак на доброжелателство, ние, Недоволните студенти на СУ, се надяваме, че на 27.02 АС на СУ ще вземе решение да не предава своите възпитаници и да обедини усилията си за бъдещето на Университета", пишат студентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!