Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Стив Ханке: Инвеститорите не поглеждат към България заради корупцията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2013 в 20:09131310
Проф. Стив Ханке. Снимка: БГНЕС

Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите.

Това обяви в интервю за БНР проф. Стив Ханке, известен у нас като "баща на валутния борд".

Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели заради корупцията и съдебната система. Наистина вярвам, че хубавата част от българската история трябва да бъде разказана. Представяйте и положителните срани – не само отрицателните, призова Ханке.

Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията. Тя е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката, каза още Стив Ханке.

Икономистът коментира и налагането на данък върху лихвите по депозитите:

"Не съм съгласен с това политическо решение - от деня, в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра", отбеляза Ханке.анабел 07.01 2013 в 04:40 10
+ 0
- 0
Не знам точно кое не е вярно и с кое не си съгласен. Какво е останало от Римската империя? Изчезнала е заедно с разяждащата я корупция (виж в Деянията на Апостолите какво се казва, че римският управител държал св. ап. Павел затворник с надеждата "да получи пари от него"). Така и у нас - корупцията ще изчезне, но заедно със самите нас. Иначе не може, това казвам. А колкото до варварите на север, като освободим ние територията, ще дойдат други на нея, с ценности, които ние отдавна сме унищожили по пътя си към самоунищожението: чест, съвест, самоуважение и чувство за общност и смисъл.
Няма какво да се лъжем, че от утре всичко ще се оправи, само защото ще дойде някой със "здрава ръка" и ще ни накара да мислим по друг начин. Предпоставка за премахването на корупцията преди всичко е общественото съзнание и изброените по-горе ценности. Аз лично не вярвам, че е възможно да промениш мисленето на хора, при които 8 от 10 коментират поредния случай на безогледна корупция като: " ех, защо не съм на неговото място ?!", вместо "как не го е срам" или прочие отживелици на патриархалното общество (последното - с ирония).
А, и да добавя, че останалите двама са или отдавна навън, или мислят как час по-скоро да се изнесат!
Арх. 06.01 2013 в 12:55 9
+ 0
- 0
:)
И аз така разсъждавам точно.
Арх. 06.01 2013 в 12:53 8
+ 0
- 0
Банките са едни от главните виновници за икономическата криза, упадъка на нравите и пр.

Лихварството е порок.
Wattie 06.01 2013 в 12:33 7
+ 0
- 0
Не е вярно това, което казваш. Историята показва, че дори "варварските народи" на север от Римската империя в момента са водещи държави в Европа, а от великата Римска империя не е останало почти нищо.

Така и в България. Днес корупция, утре не. Въпросът е да се създадат предпоставки да е възможно да няма корупция. Когато това стане, хората ще се възползват. Ако не се възползват, ще почакат и пак...
Wattie 06.01 2013 в 12:31 6
+ 0
- 0
Много банки по света по време на кризата фалираха именно защото "взеха апартаментите" на хората, които не можеха да си плащат сметките.
анабел 06.01 2013 в 01:23 5
+ 0
- 0
Нищо не може да се направи с корупцията - твърде късно е. Народът, който можеше да осигурява прилични доходи на корумпираните, вече се изнесе зад граница, а останалите намаляват с драстични темпове на принципа на естествения подбор. Остава да се надяваме, че като останат сами и озвереят, всички корумпета ще се самоизядат, което също ще е естествен процес. Звучи зловещо, но в територия, населена с оскотели индивиди, цитатите от учебника по зоология са най-подходящи. Така че повод за оптимизъм има - корупцията наистина ще изчезне от само себе си, някой ден.
Арх. 05.01 2013 в 23:08 4
+ 0
- 0
А как ще фалира съответната банка като ти вземе апартамента, барабар с всички такси и лихви покрити?

Отговор: трудно...почти невъзможно! Трябва някой от шефовете и да се пенсионира с няколко милиона пенсия на месец, отгоре на онези, които е взел, докато я е "управлявал"
Арх. 05.01 2013 в 23:03 3
+ 0
- 0
Дядо ти поп излезе отявлен капиталист ;)
Поп Дръвчо 05.01 2013 в 22:15 2
+ 0
- 0
Това, че нямаш пари за жилище все още не значи, че някоя банка трябва да фалира, за да ти го осигури.
Читател 05.01 2013 в 22:09 1
+ 0
- 0
Да, добра е регулацията на банките, сър Ханке, много добра! Само ще те помоля да дойдеш тук, да имаш нашите доходи и да вземаш кредити за жилище или за допълване на екзистенц-минимума , та да доживяваш до датата на заплатата или пенсията. Тогава ще направя интервю с теб / след половин година/, за да науча колко са ахилесовите пети тук и , въобще, дали ще ти останат пети... А избягвам учтивата форма на обръщение, защото те чувствам като брат, като Бигбрадър...
 
За кого ще гласувате на президентските избори?
Веселин Марешки, независим
Велизар Енчев, Българска пролет
Пламен Орешарски, независим
Жорж Ганчев, независим
Диана Димитрова, независим
Трайчо Трайков, Реформаторски блок
Бисер Миланов, независим
Александър Томов, Българска Социалдемокрация – Евролевица
Йорданка Колева, независим
Татяна Дончева, Д21 и НДСВ
Румен Радев, БСП
Господин Тонев, Българска демократична общност
Ивайло Калфин, АБВ
Камен Попов, независим
Цецка Цачева, ГЕРБ
Румен Гълъбинов, независим
Красимир Каракачанов, ВМРО, НФСБ, Атака
Кемал Рамадан, „Балканска демократична лига"
Пламен Пасков, независим
Димитър Маринов (Митьо Пищова)
Николай Банев, независим
резултати
Чели ли сте това?
Отговорът е Науру
Отговорът е Науру
21.10 2016 в 15:5925
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.