Станишев: Вижте го Борисов - един сърдит човек на средна възраст

OFFNews 09 септември 2013 в 09:38 7030 50

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

"Не, правителството няма да падне, имаше такъв риск. Но сега сме септември. ГЕРБ в опозиция изглежда нелепо, а господин Борисов се държи като един сърдит човек на средна възраст", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за bTV тази сутрин.

"БСП е най-малко клиентелистката партия от всички политически партии в България, защото никога не е била подчинена на нито един от икономическите кръгове, съществуващи в България. Когато лидерът е силен, партията е силна. Вижте съдбата на НДСВ. Аз много уважавам Симеон Сасксобургготски, но те вече са на различни коловози. Същото се случва и с ГЕРБ. Господин Борисов имаше огромна обществена подкрепа, а вижте го сега - държи се като един сърдит човек на средна възраст. А преди изглеждаше като Господ, от когото зависи всичко", каза Станишев.

Според Станишев не трябвало да се определят каквито и да е срокове за предсрочен край на мандата на правителството на Пламен Орешарски. "Всички срокове - януари, май, са вредни. Те превръщат едно правителство в служебно. С ограничаването на мандата нито един министър не е стимулиран да работи с пълния си капацитет, нито администрацията ще се съобразява с това правителство", заяви Станишев.

Продължителността на живота на това правителство е в неговите ръце - ако работи, ако решава проблемите на хората, ако извърши работата, за която е избрано, ще има политическата и обществената подкрепа, допълни той.

Една от слабостите на правителството е недостатъчната комуникативност и обясняването на това, което се върши, призна Сергей Станишев и прекалената търпимост на министрите, към некомпетентни хора.

Добрите неща, които били свършили Станишев илюстрира с цените на тока. "Кой може да възрази срещу намаляването на цената на електроенергията", попита той. А прекалената търпимост той насочи към бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, който скрил важна информация и така саботирал правителството на Орешарски.

По темата "Пеевски" Станишев заяви: "Разбира се, че г-н Пеевски е предложение на Движението за права и свободи". Грешката с избирането му за шеф на ДАНС била поправена, а урокът - научен.

За пореден път той припомни възпроса "Страхуваха ли ви от ГЕРБ 4 години?" на Делян Пеевски от предизборен митинг, с думите "Най-голямото постижение за 100-те дни на г-н Орешарски и неговото управление е, че никой не се страхува вече".

Кадровата чистка на поелата управлението коалиция между БСП и ДПС Станишев оправда с думите: "Важното е една котка да лови мишки". През последните три години и половина масово бяха назначавани хора от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, допълни той.

В контекста на скандала за политическите поръчки, описани в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, Станишев заяви, че изчистването на ГЕРБ трябвало да започне от хората, чиито имена са записани там с инициалите Б.Б. и Ц.Ц., а не само с г-жа Искра Фидосова (И.Ф. в записките на Златанов), която, макар и подала оставка, "все още работи в централата на ГЕРБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!