Спешно здравно досие спасява човешки живот при катастрофи

Лилия Христова 09 юли 2013 в 14:59 2273 3

Здравно досие ще спасява животи в спешните отделения
Здравно досие ще спасява животи в спешните отделения

Спешно здравно досие спасява човешки живот при катастрофи - това предвижда мащабен проект на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и Българска асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК) стартира утре с пресконференция във ВМА.

Досието представлява виртуален пациентски профил, който съдържа 13 медицински показателя, нужни на спешните екипи при реанимация на пострадали хора. Досието ще бъде от изключително значение при прием на пациенти в спешно отделение, където преминават 20% от лекуващите се в болници.

Често, след катастрофи, постъпващите в болница пострадали не са в състояние да дават информация за състоянието си, както и не могат да дадат информация за техни близки и роднини.

Само при пътни инциденти у нас загиват по 80 души на година поради липса на медицинска информация, от която зависи извършването на манипулации върху пострадалите.

„Спешно здравно досие” се осъществява със съдействието на Министерство на здравеопазването, МВР, Военно Медицинска Академия, Изпълнителна агенция по трансплантация, Съюз на българските автомобилисти и Български Червен Кръст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!