Шеврон отваря офис в Нови пазар

Николаос Цитиридис 12 ноември 2012 в 14:31 4857 4

Шеврон отвори офис в Нови Пазар. Снимка: БГНЕС
Шеврон отвори офис в Нови Пазар. Снимка: БГНЕС

 

Американската компания "Шеврон" по всяка вероятност ще отвори свой офис в Нови пазар, научи OFFNews.

Представители на компанията, която придоби печална известност покрай опитите за проучване на находища за шистов газ, са проявили интерес към наемането на помещение в града.

Според сигнала до OFFNews на кръгла маса в София за възможностите за добив на шистов газ кметът на Нови пазар Румен Панайотов е разговарял с представители на компанията у нас. След дълъг разговор е стигнато до съгласието за партньорство между общината и компанията. За това на следващото заседание на общинския съвет в края на месеца като точка ще бъде внесено предложението за отдаване на офис за Шеврон България. 

Кметът на града потвърди пред OFFNews, че е разговарял с представители на компанията, като не отрече информацията за проявения интерес от страна на американците за отварянето на офис в града. На въпрос дали това означава, че компанията има амбицията да започне проучвания за добив на шистов газ, Панайотов отговори, че това може да се реши само от парламента. В момента има действащ мораториум и няма как да се провеждат проучвания, категоричен е кметът.

В момента парламентарна анкетна комисия се занимава с анализ на възможностите за добив на шистов газ. Депутатите трябва да проучат и обсъдят дали технологията на фракинга отговаря на законовата рамка, регулираща дейностите по проучване и добив на подземни блага. В началото на октомври депутатите гласуваха удължаване на срока на работа на комисията с шест месеца.

В момента забраната за добив на шистов газ важи за цялата територия на страната и акваторията в Черно море. Сред най-ревностните защитници на шистовия газ беше бившият американски посланик Джеймс Уорлик. Малко преди да си тръгне от страната, той заяви: ”Ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество”. Според него “Шеврон” нямат интерес да останат в България, за да добиват конвенционални нефт и газ. “Шеврон" са дошли тук изрично, за да проучват наличието на  шистов газ, а не да правят конвенционални сондажи за газ”, категоричен бе американският посланик.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови