Сара Пейлин обяви война - на Чехия. Или Чечня?

23 април 2013 в 20:50 9246 15

Сара Пейлин
Republican vice presidential candidate Alaska Gov. Sarah Palin winks as she speaks during her vice presidential debate against Democratic vice presidential candidate Sen. Joe Biden, D-Del., at Washington University in St. Louis, Mo., Thursday, Oct. 2, 2008. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Бившият губернатор на американския щат Аляска Сара Пейлин призовава за военна намеса на САЩ в Чехия заради терористичните атаки в Бостън. Тази зла вест, тръгнала вчера от американското издание Daily Currant, бързо напълзя информационните сайтове по света, включително и българските.

„В интервю за Фокс Нюз бившият губернатор на Аляска каза, че въпреки че федералното разследване все още не е приключило, сега е времето за действия. „Ние все още не знаем нищо за тези заподозрени“, каза Пейлин за „Фокс и приятели“ тази сутрин, визирайки Тамерлан и Джохар Царнаеви, предполагаемите автори на атаката над маратона в Бостън. „Но ние знаем, че те са мюсюмани от Чешката република“, пише сайтът. Атентатът на чеченците в Бостън, война, Чехия... Риъли?

Ако някой от хилядите редактори и репортери в света, преписали днес новината, се бе потрудил да се усъмни в нея, щеше да разбере, че първоизточникът й е сатирично издание и нищо съчинено не му е чуждо.

Интервюто, естествено, е шегичка. А поводът е, че след атентата в Бостън се намериха американци, които да оправдаят едно старо подозрение: когато европеецът е достигнал далечния континент, е изгорил атласите на външния свят. Много американци, оказа се, бъркат Чечня с Чехия, поради което несправедливо засипаха с ругатни кротките централноевропейски бохеми. Географският лапсус е придобил такива мащаби и градус, че чешкото посолство във Вашингтон се е принудило да осветли средния жител на Щатите за хилядите километри, които делят Кавказ от Чехия.

Както е рекъл американският сатирик Амброуз Биърс, цитиран днес от "Таймс" по повода: "Войната е начинът на Бог да научи американците на география".

Яростлав Храчек

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!