Съдия-изпълнител вдигна запор под заплаха от съд

OFFNews 25 октомври 2012 в 16:09 42627 28

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Столичен частен съдебен изпълнител (ЧСИ) вдигна неоснователно наложени от него запори, след като беше даден на съд.

Потърпевшата страна – частна фирма, заведе дело за злоупотреба със служебно положение, след като близо два месеца частният съдебен изпълнител Стоян Якимов удължаваше срока на запора на сметките, при условие че длъжникът е платил задълженията си.

Както OFFNews.bg вече писа частен предприемач от София се оплака от работата на съдия-изпълнител Стоян Якимов, след като трябвало да плати свои стари задължения към СДВР на стойност 576 лв. В резултат фирмата се оказва с три блокирани сметки за близо 22 хил. лв.

До запора на сметки и колосалното задължение се стига след предвидените в закона мерки, според които, ако длъжникът има неизплатени към държавата данъци, те трябва да бъдат платени чрез съдебния изпълнител. От проверка на ЧСИ Якимов станало ясно, че въпросният предприемач дължи на НАП 18 692 лв. към 21 август 2012 година. В същото време обаче предприемачът е убеден (като по-късно доказва това), че има само текущи задължения към НАП, тоест, такива, които не са в просрочие и са в процес на изплащане. За да докаже твърдението си, той прилага и удостоверение от офиса на столичната дирекция на НАП в Подуяне, от което е видно, че според актуалните данни на данъчните към 14 септември той няма задължения към държавната хазна.

Съдия-изпълнителят обаче не се съобразява с този документ. Пред OFFNews.bg той обясни, че сам ще направи проверка в НАП за неплатени задължения и едва тогава, ако бъде констатирано, че те не са дължими към бюджета, ще вдигне запора.

По този начин от 21 август до началото на октомври месец, сметките остават блокирани, а предприемачът, трябва да плати и такси за работа, която реално частният съдебен изпълнител не е извършил.

Засегнатата страна образува дело на 2 октомври и три дни след като съдът изисква документите от ЧСИ, той вдига запора, като отменя и начислените си лихви и такси. Всичко това става без още реално да е проведен съдебен процес.

Без отговор остават въпросите защо толкова време е имало запор над сметките, как се формират таксите на ЧСИ и дали докато парите са били изтеглени в сметка на съдия-изпълнителя, върху тях е начислявана лихва, която по-късно е прибрана от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12113

29

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:48

Заповедта се връчва от съдебния изпълнител, но удостоверяването на връчването се извършва само от служител на съда. Когато г-н Дичев отговори на този въпрос на журналисти, ще лъсно дълбоко укриваната срамна истина, че никой не е виждал едновременно да вървят двама призовкари. Интересува ме и мнението на всички, които се занимават с изпълнителни дела, включително и адвокати.

12113

28

Ивайло Илиев

01.07 2016 в 12:48

Георги Дичев като шеф на КЧСИ, да признае колко от делата по чл. 417 ГПК са валидни, и дали длъжниците не са били лишени от право на защита, като не са им връчили документите на съда. Дали на г-н Дичев не му е ясно, че в София на нито един длъжник /поне до колкото ми е известно/ не му се връчва заповедта за изпълнение и преписа от разпореждането от призовкар на съда ??? Дали също не му е известно, че трябва да вървят при ЧСИ двама призовкари, единия е призовкар на ЧСИ и има право да оформя единствено връчване на поканата за доброволно изпълнение - и то в оригинал, защото е служител на работа към ЧСИ и е упълномощен да поставя свой собствен печат, като удостоверява връчването и какво е връчил, а заповедта за изпълнение /в оригинал/ и преписа от разпореждането въз основа на което е издадена същата заповед се връчват от служителя на съда - призовкар на съда и това се отразява и удостоверява със специалната разписка, съгласно чл.7, ал.2 ГПК и чл.55 ГПК по Наредба №7, чл.2, т.20

12014

27

Здравейте! Благодарим на OffNews за съдействието! Можете да прочетете повече по подобна тема и тук: http://offnews.bg/news/Razsledvane_68/Chastni-sadebni-izpalniteli-zabraviat-da-uvedomiat-dlazhnitci-za_631834.html?&op=o k_post#comments

Вчера към нас се присъедини и Николай Колев-Босия. Благодарим и на него.

@До всички потърпевши - ако желаете свържете се с нас на посочения по-долу адрес, смятаме, че бихме си били полезни взаимно - най-малко изучаването на казусите ви, би предотвратило бъдещото им повтаряне за тези будни граждани, които биха се свързали с нас при нужда. Много са потърпевшите граждани от порочната дейност на различни ЧСИ-та. Сблъскваме се с недоволни и пострадали всеки ден.

Може да се свържете с нас посредством следният ел. адрес: https://www.facebook.com/azdlazhnika/, където имате и възможността да следите какво се случва по отношение на всяко едно направление, с което сме се захванали - съд, прокуратура, съдебни изпълнители, правна защита.