СУ поиска повече пари и заплаши с протест

Александра Маркарян 27 март 2013 в 17:24 1639 0

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев Снимка: Сергей Антонов
Ректорът на СУ проф. Иван Илчев Снимка: Сергей Антонов

Софийският университет поиска по-висок бюджет и замразяване на студентските такси. Това бе записано днес в декларация на преподаватели и студенти, приета от Академическия съвет на висшето учебно заведение. Тя ще бъде представена на вниманието на премиера и президента.

Ръководството на СУ настоява за увеличение на базовия норматив за издръжка на един студент от сегашните 693 лева на 963 лева, колкото са били през 2009 година, плюс инфлацията за периода. Базовият норматив е сумата, от която зависи колко се плаща за студент в различните направления. Спрямо него се изчислява субсидията на университета.

Според Академическия съвет през последните 4 години субсидията на Алма матер постоянно намалява, с което са били спестени милиони на държавата.

В декларацията СУ поставя още няколко изисквания. Едно от тях е замразяване на таксите на студентите, които се определят ежегодно от Министерския съвет. Moтивът на съвета е, че и сега таксите са непосилни спрямо доходите и стандарта на живот. По всяка вероятност това искане е провокирано и от последните протести на студенти от СУ, които въстанаха срещу решение на Академическия съвет за увеличение на таксите. След протеста решението за увеличението бе отменено.

От Академическия съвет искат още при хабилитацията на преподаватели да има национални критерии, национална листа от рецензенти и контролен орган. Причината е, че след приемането на закона за академичното израстване, който разрешава всеки университет сам да си хабилитира преподавателите, броят на новите доценти и професори е станал поне колкото на тези от преди промяната.

В документа до премиера Марин Райков е записано и искането държавата да плаща отделно от бюджета на вуза за стипендии и социално-битови разходи, както и да има субсидия за наука, която да е 10% от издръжката за обучение. Парите за научно-изследователска дейност пък да са обвързани с качеството и резултатите, а не с броя на студентите, настояват от ръководството на най-големия университет у нас.

Алма матер иска и държавата да финансира допълнително поддръжката на сградите, които са паметници на културата. Само СУ управлява 9 такива, които са от първостепенно значение, и още 10 други сгради - паметници на културата. От допълнително финансиране имала нужда Университетската библиотека, чиято сграда също е паметник на културата.

Декларацията завърша с ултиматум относно горните искания: "Ако това не се случи, СУ "Св. Климент Охридски" ще покаже по категоричен начин, че досега се е въздържал от протести не защото няма нужната сила за тях, а защото има опасност тази сила да се окаже твърде голяма."

Декларацията бе приета с 31 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !