СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение

Юлиан Христов 19 септември 2013 в 10:45 3720 8

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата проверява 875 телефонни номера, намерени в бележниците на служители на разформированата вече Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО). За съответните телефони не е имало надлежно разрешение за подслушване.

Това обясни пред журналисти в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира разследването срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по аферата с автомобилите за подслушване при МВР. 

"Прегледани са най-сетне всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции в СДОТО, това е къртовски труд. Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните, по които е работено и за които няма издадено разрешение. В момента чакаме да разберем кои са 875 лица, чийто телефонни номера фигурират в бележниците, но за тях няма разрешение", заяви главният прокурор.

Цацаров каза, че сред телефоните имало и номер на негов колега прокурор. 

Главният прокурор обеща до няколко дни Прокуратурата да коментира работата си по последните сигнали, свързани със злоупотреби в енергетиката. От вчера държавното обвинение проверява и сигнала от ГЕРБ, свързан с арбитражното дело по строежа на АЕЦ "Белене". 

"Дали МИЕТ е забавило умишлено осигуряването на доказателства за нуждата на арбитражното дело, предстои да се установява", каза Цацаров.

Главният прокурор обясни, че сигналът от ГЕРБ представлява имейл и припомни, че самият договор с консултантската фирма, която защитава България по делото в Арбитражния съд, също се проверява от прокуратурата за неговата изгодност

До 15 дни ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска депутатския имунитет на лидера на БСП и депутат Сергей Станишев заради старо разследване за изгубени дела със секретни грифове, по които 4 години не можа да се стигне до никакво развитие. Съвсем скоро ще има развитие и по случая с бюлетините в Костинброд. До 2 месеца главният прокурор обеща обвинителен акт, а до месец - и обвинение на конкретни лица, които обаче не пожела да назове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови