Ректорът на УНСС нападна училищата: Произвеждам елита, а вземам по-малко от тях

Александра Маркарян 29 март 2013 в 16:55 3077 3

Стати Статев до министъра на образованието Николай Милошев, ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Снимка: БГНЕС
Стати Статев до министъра на образованието Николай Милошев, ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Снимка: БГНЕС

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев поиска по-висок бюджет за университета си с аргумента, че се чувства унизен субсидията за студент да е по-ниска от тази за ученик.

"Аз с 693 лева на година произвеждам елита на нацията", заяви Статев, сравнявайки ниската субсидия за "елита" с тази за обикновените ученици, които завършвали просто средно образование.

При сравнението "нещо не ми се връзва", заяви Статев.

Той поиска субсидията за специалностите от професионалното направление, включващо икономика и администрация, да се увеличи от сегашните 693 на 1108 лева. Сумата за годишна издръжка на студенти се изчислява, като базовият норматив за издръжка - сега 693 лева - се умножи по коефициент, зависещ от специалностите в направлението. За икономика, администрация, педагогика коефициентът е 1, а искането на УНСС е коефициентът да се увеличи на 1.6.

"Годишна издръжка от 1108 лева пак ще е по-ниска от издръжката на ученика, но няма да е толкова унизително", заяви Статев.

Сравнявайки парите за училищата и за университетите, ректорът на УНСС нито веднъж не спомена, че учениците, за разлика от студентите, не плащат такси. Подмина и факта, че за разлика от учениците, студентите не са принудени да учат, както и че могат да работят. Не се спря и на факта, че в най-големите училища има приблизително по 2000 ученици, а студентите в неговия университет са в пъти повече, което означава много различен бюджет. Не спомена и допълнителните приходи, които ВУЗ-ът има от наеми.

Статев говори днес по време на дискусия за възможностите за повишаване бюджетната субсидия за университетите през 2014 г., провела се в Техническия университет. Изявлението му бе направено пред служебния министър на образованието проф. Николай Милошев, който на излизане от залата изненадващо заяви, че било "смешно" висшето образование да получава толкова по-малко от средното.

На позицията на Статев се оказа и председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!