Публична дискусия с кандидатите за ВСС

10 септември 2012 в 07:46 2112 1

Народно събрание
Народно събрание

В първа публична дискусия участват днес част от кандидатите за следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

Инициативата е на Съюза на съдиите в България, като участие в него са заявили 19 от номинираните за съдебни кадровици - четирима са от парламентарната квота, а останалите 15 - от съдебнатаДискусията можете да гледате на живо.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com
Комисията по правни въпроси ще изслуша на 11 септември 2012 г. на открито заседание в пленарната зала на парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Изслушването ще започне в 10.00 часа и ще се излъчва пряко по БНТ и в реално време в специализирания тематичен сайт на интернет-страницата на Народното събрание.

На заседанието са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев. Покани са отправени и към посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и САЩ, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова и постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, неправителствени организации.

В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения за членове на Висшия съдебен съвет. Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията по правни въпроси реши до изслушването да бъдат допуснати всички предложени кандидати.

На откритото заседание в пленарната зала Комисията по правни въпроси ще изслушва допуснатите кандидати, като поредността се определя по азбучен ред. Всеки кандидат ще бъде представен от народен представител, вносител на предложението за кандидатурата му. След това кандидатът лично ще се представи, като ще има възможност да допълни данни от професионалната си биография и да запознае членовете на комисията с концепцията си за работа като член на Висшия съдебен съвет в рамките на до 10 мин.

Депутатите от парламентарната комисия ще отправят въпроси към кандидата, включително и въз основа на становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации. След изчерпване на зададените въпроси в рамките на до 3 минути кандидатът за член на ВСС ще има възможност да отговори.

Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. Докладът ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови