Прокурор, близък до Цветанов, следи за купуването на гласове

Юлиан Христов 18 март 2013 в 13:24 3443 3

Ася Петрова. Снимка: БГНЕС, архив
Ася Петрова. Снимка: БГНЕС, архив

Зам. главният прокурор Ася Петрова, която е сочена за приближена до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ще координира спецзвено, което ще следи за нарушения по изборите.

Това стана ясно в понеделник след подписването на съвместна заповед между Прокуратурата, МВР и ДАНС, с която се създава специално междуведомствено звено, следящо законността при провеждането на изборите на 12 май. Документът беше подписан от вътрешния министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Константин Казаков и главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Петрова беше наблюдаващ прокурор по знаковото дело „Килърите“, което приключи на първа инстанция с две доживотни присъди без право на замяна. Разбиването на групата беше сред операциите, които МВР направи в началото на мандата на миналото правителство, наред с „Октопод“ и „Наглите“. След успешното приключване на делото на първа инстанция прокурор Петрова беше посочена от Сотир Цацаров (също от кръга на „любимите“ прокурори на Цветанов) за негов заместник. Преди това Петрова прекара близо три седмици с вътрешния министър в САЩ, като по обясненията на Цветанов тя била с него заради големия интерес в Щатите по делото “Килърите”. Първата задача на Петрова след назначаването ѝ на високия пост беше разследването на атентата в „Сарафово“.

Във връзка с изборите Ася Петрова ще координира работата на новосформираното междуведомствено звено. Пред журналисти Петрова обясни, че ще гарантира за правилното използване на СРС по време на изборите. Тя обясни, че в окръжните и районните прокуратури в страната ще има дежурни прокурори, които ще могат да искат от съответния съд разрешения за ползване на СРС, но само при образувано досъдебно производство и при констатирани нарушения в закона.

ГДБОП няма отношение към охраната и спокойното провеждане на изборите и не се налага отпуска за директора на дирекцията главен комисар Станимир Флоров, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев. Така той отговори на искането на БСП цялото политическо ръководство на МВР и шефът на ГДБОП Станимир Флоров да бъдат отстранени от служебния кабинет във връзка с организирането на изборите. "Озадачен съм от такъв въпрос, защото Станимир Флоров е зам.-главен секретар и директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, няма такова нещо за излизане на главното ръководство в отпуска за това, че към него има някакви обвинения. Това е, меко казано, несериозно", коментира още Георгиев.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова обясни от своя страна, че в министерството кадрови промени няма да има. „Никой не се е обръщал към мен с искане някой от професионалното ръководство да излиза отпуск или каквото и да е свързано с неговото присъствие или отсъствие в рамките на подготовката и провеждане на изборите. ГДБОП има своите законови правомощия и те са борба с организираната престъпност, посочи министър Първанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!