Прокуратурата погна журналист заради Роман Василев

05 април 2013 в 16:32 6262 7

Борис Митов. Снимка: Facebook
Борис Митов. Снимка: Facebook

Прокуратурата привика журналиста от Mediapool Борис Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна. 

Това стана в петък само час след излизането на публикация "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?", в която Митов припомня публично известни факти от работата на заместник градския прокурор Роман Василев, които станаха известни по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Митов припомня, че Роман Василев е  съставил документ с невярно съдържание, който е използван по въпросното дело. 

Това стана явно от фактите по делото, изнесени по време на откритите съдебни заседания по споменатия процес. 

Час след излизането на публикация в Mediapool, авторът й е привикан в прокуратурата, за да даде обяснения. Той трябвало да обясни факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Тенчо Попов, подсъдим по гореспоменатото дело, които са разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Във въпросното искане Роман Василев е представил на съда неверни обстоятелства, като по този начин ангажира съда. 

Причината за интереса на държавното обвинение бе самоличността на източника на Mediapool, който е предоставил копия от въпросните документи. Според водещия проверката - прокурор Драгомир Янчев, документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна. 

Документите са разсекретени с определение на съдията по делото Иван Коев. Аз съм ги взел от мой източник, който прокуратурата искаше да им разкрия, но аз не съм го направил, защото се позовавам на професионалната си етика, но те де факто сега издирват извършителя, който е изнесъл класифицирана информация, каквото към момента тя не е. Защото с определение на Софийския градски съд вече не е класифицирана и е преместена от секретното към явното деловодство на съда. Тук идва и нонсенсът, коментира пред OFFNews.bg Борис Митов.

Авторът на статията е предупреден, че носи наказателна отговорност по чл. 290 и по чл. 294 от Наказателния кодекс (НК), ако "затаи истина" или "спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, или да остане ненаказано". По тези текстове е предвиден затвор до 5 години.

След като самоличността на източника така или иначе остана неразкрита, последва предупреждение от обвинителя, че може да се стигне до дело за разгласяване на държавна тайна, което в случая ще бъде от компетентността на Софийската районна прокуратура (СРП).

Проблемът в случая за прокуратурата е, че правото ми като журналист да не издавам източниците си е регламентирано от Европейската конвенция за правата на човека в член 10 и тя е ратифицирана от България още през 1994 г., заяви пред OFFNews.bg Митов.

В понеделник отново съм призован на разпит. В редакцията се получи призовка за разпит в понеделник от 9 ч., съобщи журналистът от Mediapool.

БХК: Прокуратурата – инструмент за преследване на пресата

Българският хелзинкски комитет окачествява „прекия и сериозен прокурорски натиск над журналиста Борис Митов като драстично посегателство върху свободата на словото, в това число правото на обществото на информация“.

В тежко болната медийна среда на България, където свободата на журналиста да пише истината за фактите е сведена до минимум под прекия натиск на овластени политически и икономически лобисти, прокуратурата под ръководството на новия главен прокурор излезе на сцената като рекетьорска организация, с НК със свален предпазител в ръка вместо оръжие, пише в позицията на правозащитната организация.

Осъщественият от прокуратурата опит за принуда над журналист посредством злоупотреба с власт под формата на заплашване с образуване на наказателно производство срещу него следва да се схване от българската и международна общественост като отявлена репресия за сплашване на медиите и преграждане информирането на обществото за спорното поведение на един от прокурорите – заместник-градския, Роман Василев, отбелязват от БХК.

БХК акцентира, че документите, чието публикуване прокуратурата заплашва да инкриминира, са обявени за публични със съдебно определение. Във всички демократични страни по света позоваването на официален акт на държавен орган, който не е отменен, независимо дали впоследствие органът е бил обявен за некомпетентен, представлява напълно легитимна защита срещу наказателно обвинение. Трудно ни е да си представим, че в българската прокуратура има прокурори, които не са наясно с това. Поради това заплахите за прилагане на наказателния закон срещу журналиста Митов не са нищо друго освен опит за прехвърляне на проблема от болната глава на здравата – да се сплаши журналист с цел да се прикрият прокурорски безобразия, пише в позицията на БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови