Президентът преговаря с Меглена Плугчиева за премиер

Юлиан Христов 04 март 2013 в 18:09 4688 11

Меглена Плугчиева
Меглена Плугчиева

Екипът на президента преговаря с Меглена Плугчиева да бъде следващият премиер, научи OFFNews.

"Аз като посланик по закон нямам право да коментирам такива въпроси. Всички разговори и кореспонденции с медиите се санкционират от Външно министерство – така че аз ви благодаря, но само това мога да ви кажа. Аз държа на реда, изпълнявам си задълженията, имам малко немско възпитание в това отношение", коментира пред наш репортер Меглена Плугчиева.

До късния следобед в понеделник екипът на президентството обмисляше изненадващ ход - Плевнелиев да връчи мандата на ДСБ. Партията на Костов сама предложи президентът да използва парламентарната ѝ група, за да нареди свое  правителство, като по този начин се избегне вариантът служебен кабинет и спиране работа на парламента. Така партията на Костов предложи вариант да не се прекратява работата на 41-то Народно събрание и то да може да гласува важни закони, както поиска президентът в обръщението си към нацията във вторник.

Около 18.00 часа обаче се взе решение окончателно мандатът да бъде връчен на ДПС, както бе обявено предварително. Това ще стане от 14 часа утре, когато се очаква партията да върне мандата и да се върви към първоначалния сценарий - служебно правителство.

Плугчиева е компромисен вариант за служебен премиер. Тя има дългогодишен дипломатически опит, беше ресорен министър по усвояване на еврофондовете в кабинета на тройната коалиция, а правителството на ГЕРБ я подкрепи за посланик в Швейцария. Плугчиева се ползва с добро име в ЕС и специално с германския канцлер Ангела Меркел, като евентуалният ѝ избор за премиер ще бъде положителен сигнал към Германия, която в неделя обяви, че ще блокира членството ни в Шенген.

Първият избор на президента за служебен премиер беше Саша Безуханова. Заради атаката срещу нея и свързването ѝ с т. нар. кръг „Капитал“ около Иво Прокопиев, този избор е бил разколебан, но не е отхвърлен напълно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!