Поръчка за Мали спасила ВМЗ-Сопот

02 февруари 2013 в 21:10 3128 3

Боеприпаси. Снимка: БГНЕС
Боеприпаси. Снимка: БГНЕС

Поръчка за Мали вероятно е спасила заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот. Това става ясно от публикация в специализирания военен сайт pan.bg.

От летището в София днес в полунощ трябва да излети самолет в директен полет за Мали, който, според източници на изданието, бил натоварен с оръжие и боеприпаси от ВМЗ-Сопот. Информацията не е потвърдена с категоричност, уточняват авторите на статията. 

Самолетът Boeing 747-428 ERF на руската частна компания ABC - Air Bridge Cargo е кацнал на летище София в 13.50 часа с полет от столицата на Нигер - Ниамей. 

На 15 януари Франция получи подкрепа за своята военна операция срещу ислямистките бойци в Мали. Френските военновъздушни сили, подкрепени от Великобритания, Дания и САЩ, нанесоха няколко поредни удара срещу ислямистите.

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ВМЗ-Сопот имат вече няколко подписани договора с чужди компании, от които се чакат пари за работниците и за предприятието. 

Според справка в официалния сайт на ВМЗ-Сопот там се произвеждат противотанкови управляеми снаряди, противотанкови неуправляеми снаряди, авиационни неуправляеми ракети, артилерийски муниции и взриватели.

Това не е първата доставка на оръжия за Мали от България. През август 2008 г. български БТР-и бяха натоварени на порт Варна на кораба "Сий Уинд" и заминаха за африканската държава, а в края на миналата година забавена пратка с оръжия отново от България достигна до Мали.

Към момента редакцията на OFFNews не може да се ангажира да потвърди истинността на информацията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!