Първанов зове за сваляне на Станишев

OFFNews 31 август 2013 в 13:08 4328 8

Георги Първанов
Георги Първанов

За смяна на ръковоството на БСП и замяната му с можещи хора, които да направят нещо за партията и обществото, се обяви президентът Георги Първанов. 

Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП, каза пред БНР бившият лидер на червената партия, като припомни, че вече две години апелира за дълбоки промени в Столетницата.

"Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП. Необходими са организационни промени. Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", каза Първанов, цитиран от "Фокус".

Според него тенденция в европейската левица е да се търсят "нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации – преди всичко към активните слоеве".

"Видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ, млади - не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", каза Първанов.

По думите му един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав. "Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", каза Първанов.

Той каза още, че няма амбиции да оглави БСП, защото този етап вече е минал. "Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна – не се получи", каза Първанов.

В петък бившият червен депутат Татяна Дончева обяви, че през есента ще бъде обявен нов ляв проект. Тя отказа да посочи кои са хората, които стоят зад него, но уточни, че става въпрос за хора, които имат определено влияние в Столетницата. 

“Мисля, че си заслужава да се опита, и че шансовете съвсем на се лоши. Мразя хора, които казват хоп преди да скочат и за това не искам да кажа подробности кои са останалите. Това са хора, свързани с левицата, имали са влияние, виждат безизходицата и могат да разберат, че това е необходимо, за да подпомогнат създаването на проекта”, каза още Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови