Параграф 22 за седмокласниците заради гаф на МОМН

Александра Маркарян 10 януари 2013 в 12:47 2652 3

Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив
Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив

Нов проектозакон и действащи разпоредби поставят тазгодишните седмокласници в условия, при които на практика нямат шанс да завършат. Според едните разпоредби трябва да завършат основно образование с приключването на VIII клас, а според другите през есента на 2013 г. същият випуск вече трябва да започне гимназиалното си образование, показа проверка на OFFNews.

Според сега действащите Закон за народната просвета и Наредба 2 за учебното съдържание учениците завършват основно образование в VIII клас. На тази база са разписани и Държавните образователни изисквания по различните учебни предмети.

Според проекта на Закон за предучилищното и училищното образование (до чието окончателно приемане в НС остава само второ гласуване в пленарна зала) обаче същият випуск, който през есента на 2013 г. ще е в VIII клас, трябва през есента на 2013 г. да започне гимназиалното си образование, т.е. да е приключил с основното. (Според проектозакона основно образование вече ще се завършва в VII клас.)

Параграф 22 - аналогията с „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър сигурно е случайна, но в случая е съвсем намясто - от проектозакона гласи:

„Учениците, които през учебната 2013-2014 г., учебната 2014-2015 г., учебната 2015-2016 г. и учебната 2016-2017 г. постъпват в І, в V и в VІІІ клас, се обучават по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при условията и по реда на този закон.“.

„Утвърдени при условията и по реда на този закон“ означава, че учениците завършват основно образование в VII, а не в VIII клас, както е сега (началният етап и по стария, и по новия закон се завършва в края на Iклас, затова влизането в сила на новия закон не поражда проблем за първия випуск петокласници, за които ще е в сила новият закон - децата, които т. г. са четвъртокласници).

На практика, ако текстовете запазят сегашния си вид, проблемът се превръща в невъзможен за решаване – незаконно е да бъде променяно учебно съдържание за съответния клас по средата на учебната година и дори да предположим, че учебното съдържание бъде преструктурирано, няма време, за да бъде преподаден целият материал, необходим за завършване на основно образование.

OFFNews изпрати запитване до МОМН с въпрос как завършват учениците, които през 2012/2013 г. са в VII клас – с удостоверение за завършен клас или със свидетелство за завършено основно образование. Все още чакаме отговора на образователното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!