От 2013 г.: Работещите без осигуровки, ако шефът има дълг към държавата

Александра Маркарян 06 декември 2012 в 13:55 6917 0

НАП. Снимка: БГНЕС
НАП. Снимка: БГНЕС

Държавата предприема крути мерки, за да прибере парите, които фирмите ù дължат.

От януари 2013 г. парите по всеки превод от фирма към НАП ще погасяват най-старите по време и непогасени задължения на фирмата. Парите вече няма да могат да бъдат насочени към конкретна цел, например плащане на осигуровки на служителите във фирмата.

Промяната се прокарва с въведената със Закона за ДДС единна сметка за плащане на данъци и осигуровки към НАП. Подробности за въвеждането на сметката бяха дадени днес на пресконференция в НАП.

Неплащането на осигуровките от работодателя не лишава от съответните права служителя, уточни гововорителят на НАП Росен Бъчваров. Това обаче означава, че шефът ще ги плаща след време, по всяка вероятност с лихви.

Изключение от прилагането на единната сметка ще има за самоосигуряващите се физически лица - те ще могат да подадат заявление, в което да посочат изрично, че искат парите, които превеждат, да погасят например неплатени здравни осигуровки.

Изключение ще има и при съдебно оспорване на задължението - НАП няма да "дърпа" пари, за да го покрие до произнасянето на последната съдебна инстанция.

Всеки (физическо лице и фирма) ще може да провери онлайн какво дължи според НАП от 12 декември. За проверката ще му е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който може да получи от който и да е офис на НАП, или електронен подпис.

Ако проверката покаже, че има разминаване или неравнени сметки, напр. извършено е плащане, но задължението не е погасено заради грешка при превода (сбъркан код, сгрешен период,...), фирмата или лицето могат да коригират несъответствията до последния работен ден на 2012 г.

Един от положителните моменти при единната сметка е, че на фирмите ще бъдат спестени банковите такси за преводите и драстично ще се намали броят на необходимите платежни нареждания. От НАП изчисляват, че общата сума, която ще бъде спестена на бизнеса, ще е в размер на 50 милиона лева годишно.

Уеднаквява се и наказателната лихва при просрочие на плащанията на данъчни и осигурителни задължения. Тя ще е 10 пункта.

Хората, които имат дългове към държавата, които обаче са били погасени заради изтичане на давностния срок, трябва да подадат възражение, за да може давността да бъде приложена. Ако платят пари, които вече не дължат просто защото не са знаели, че трябва да подадат възражение или са решили, че давността се прилага автоматично, няма как да ги получат обратно от държавата.

Около 200 000 физически и юридически лица ще бъдат "поканени" от НАП през 2013 г. да изчистят задълженията си, обявиха още от приходната агенция. При част от длъжниците има и задължения, които са погасени по давност, но не са подали възражение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови