"Независим" депутат прокара данъка върху лихвите

Владимир Йончев 18 октомври 2012 в 22:33 4588 6

Дарин Матов. Снимка: argumenti.bg
Дарин Матов. Снимка: argumenti.bg

С решаващия глас на независимия депутат Дарин Матов идеята на финансовия министър Симеон Дянков да сложи данък върху лихвите от депозити бе одобрена от бюджетната комисия на парламента.

Осем депутати, всичките от ГЕРБ, гласуваха "за", седем - от всички останали парламентарни групи бяха против. Единствен Матов гласува "въздържал се" и така данъкът бе одобрен на първо четене.

Матов бе от групата на Яне Янев, но след разпадането на РЗС се обяви за независим. По-късно се разбра, че е прехвърлил субсидията си, която му се полага като депутат, към касата на ГЕРБ.

Самият Матов предложи депозити до 5 000 лева да не се облагат с данък, но това предложение бе отхвърлено.

Заместник-финансовият министър Владислав Горанов, който защитава промените от името на вносителя - Министерски съвет, категорично заяви, че диференциация не може да има.

Одобреният от комисията текст на закона гласи следното: „Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Брутната сума на доходите от лихви ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто. Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата."

Така без данък остават лихвите върху разплащателните сметки, които са символични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови