Научният фонд с ново ръководство

Александра Маркарян 19 февруари 2013 в 20:21 1987 0

Стефан Воденичаров СНИМКА: БГНЕС
Стефан Воденичаров СНИМКА: БГНЕС

Фонд "Научни изследвания" има ново ръководство от днес, съобщи Министерството на образованието, младежта и науката.

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров назначи нов Изпълнителен съвет със заповед от 19 февруари. Съветът е назначен с 2-годишен мандат.

На първото заседание на ИС, провело се също днес, за председател на съвета е бил избран проф. Пламен Мишев, а за зам.-председател - проф. Анна-Мария Тотоманова, съобщиха още от МОМН.

Проф. Пламен Мишев е бил зам.-ректор на УНСС (2003-2011), съветник на президента Георги Първанов и бивш депутат от "Коалиция за България" Проф. Мишев преподава "Маркетингови изследвания в агробизнеса" в УНСС.

Проф. Тотоманова бе зам.-министър с ресор "Висше образование" от 1997 до 2000 г., в правителството на Иван Костов. Тогава министър на образованието и вицепремиер бе Веселин Методиев - сега депутат от Синята коалиция. В момента проф. Тотоманова е ръководител на катедра "Кирилометодиевистика" във Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Тя е основател и ръководител на Центъра за образователни стратегии.

В 9-членния ИС на фонда влизат още проф. Венелин Енчев (БАН), доц. Владимир Костов (УАСГ), проф. Иван Митов (Медицински университет - София), доц. Маргарит Ганев (Институт за държавата и правото, БАН), проф. Николай Николов (Институт по математика и информатика, БАН), проф. Светла Русева (Селскостопанска академия, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров") и Александра Димитрова (държавен експерт в дирекция "Държавни разходи", Министерство на финансите), гласи заповедта на министър Воденичаров.

 

До смяна на ръководството на фонда се стигна след серия протести,  предизвикани от опорочаването на конкурсната сесия на фонда за 2012 г. При обявяването на спечелилите държавно финансиране проекти се видяха драстични нарушения. Оказа се, че част от 14.8-те милиона лева от държавата за финансиране на научни изследвания са разпределени между приближени до ръководството лица и фирми. Заради нарушенията във фонда премиерът Бойко Борисов уволни министъра на образованието Сергей Игнатов, поиска и получи също оставките на управителя на фонда Христо Петров и на изпълнителния му съвет Рангел Гюров. До момента не е назначен нов управител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови